Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Alternativní vzdělávací programy pro MŠ (KPE / AVPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / AVPB - Alternativní vzdělávací programy pro MŠ, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Základní pojmy: alternativní školy, inovace ve vzdělávání, typy alternativních školWaldorfská škola (specifika waldorfské pedagogiky, vztah k přírodě, hry s přírodním materiálem, prstové hry, specifické uspořádání dne, týdne, roku, spolupráce a partnerství mezi dětmi, úloha učitelky, spolupráce s rodiči.Alternativní vzdělávací systém Marie Montessori (využití systému M. Montessori v předškolním vzdělávání)Jenská školaFreinetovská školaDaltonský plánModerní alternativy (rozdělení a jejich výskyt v ČR)Zdravá mateřská škola - modelový program podpory zdravíZačít spolu - alternativní vzdělávací programŠkolní kurikulum, třídní kurikulum (východiska, obsah, evaluace kurikula).Církevní škola a další alternativy.- 14. Návštěva alternativní školy a rozbor

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je získat tyto kompetence: orientace v různých alternativních přístupech v předškolním vzdělávání usilujících o komplexní výchovu dítěte. Vidět alternativní vzdělávací programy v širším kontextu se současnými trendy v předškolním vzdělávání.

Literatura

Montessori, M.:. Aktuálně. Praha, UIV, 1996. Montessori, M.:. Aktuálně. Praha, UIV, 1999. Průcha, J. Alternativní školy a inovace ve vzdělávání. Praha: Portál, 2001. ISBN 80-7178-584-9.Havlínová, M. a kol.:. Kurikulum podpory zdraví v mateřské škole. Praha, Portál, 2000. Kopřiva, P.:. Naše mateřská škola na cestě ke zdraví. Kroměříř, Spirála, 1996. Šulcová, E.:. Program začít spolu - Individualizace. Praha, 1997. Soros Foundations. Začít spolu. Mezinárodní program předškolní výchovy. Open Society Fund Praha, 1995. Havlínová, M. a kol.:. Zdravá mateřská škola. Praha, Portál, 1997.

Požadavky

Studium odborné literatury, aktivní účast při semináři, seminární práce.

Garant

Mgr. Margareta Garabiková Pártlová, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Margareta Garabiková Pártlová, Ph.D.Mgr. Dita PodhrázskáPaedDr. Alena VáchováMgr. Margareta Garabiková Pártlová, Ph.D.PaedDr. Alena Váchová