Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika přírod. a technic. předmětů II (KPE / DPT2U)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / DPT2U - Didaktika přírod. a technic. předmětů II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Vybrané kapitoly didaktiky fyziky1. Obecné cíle předmětu fyzika na gymnáziu a na odborné školeTaxonomie poznávacích cílů ,Práce učitele fyziky s výukovými cíli2. Kompetence pro fyzikální vzdělávání na odborné školeDidaktické funkce školního pokusu. Didaktické funkce pokusůDidaktické požadavky na demonstrační pokusVybrané kapitoly didaktiky chemie3. Obecná didaktika chemie-didaktický systém a jeho kategorie v praxi školyVzdělávací cíle, učivo chemie a jeho struktura z hlediska systémovéhopřístupu, materiální a organizační podmínky vzdělávání v chemii4. Speciální didaktika chemiedidaktické postupy při výuce vybraných tematických okruhů obecné,anorganické, organické chemie a biochemie na gymnáziuVybrané kapitoly didaktiky technických předmětů5. Vyučovací metody a organizační formy a didaktické zásady ve výuceodborných předmětů. Osobnost učitele odborných předmětů.6. Výuka odborných předmětů technického základu. Vztah vědy,vědecké činnosti a techniky v projekci do vyučování.Struktura a postuppři řešení technických problémů.

Získané způsobilosti

Studenti se naučí konkrétní rozpracování didaktických principů a výukových metod jako projekci do vyučovací hodiny, dále diagnostiku ve výuce odborných předmětů,její možnosti a maximální a efektivní využití,pochopí řídící a hodnotící úlohu učitele ve vyučovací hodině.

Literatura

Nečas, C. - Zwettler, O.:. Dějiny věd a techniky I. Brno, Univerzita J. E. Purkyně 1985. Svoboda, E.,Kolářová,R.:. Didaktika fyziky, vybrané kapitoly pro základní a střední školy,Karolinum Praha, 2006. Čipera, J.; Svoboda, L.:. Didaktika chemie I. JU ČB 2000. Čipera, J.; Svoboda, L.:. Didaktika chemie II. JU ČB 2001. Mošna, F.:. Didaktika základů techniky I. SPN Praha 1990. Mošna, F.:. Didaktika základů techniky II. Univerzita Karlova Praha 1991. Kyriacou,CH.:. Klíčové dovednosti učitele.2.vyd. Praha: Portál, 2004. Kočí, J.:. Od historie technické tvorby ke konstruologii. Praha, Prospektrum 1994. Pasch, M. a kol. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině,Portál, s.r.o., Praha, 1998. Čipera, J.:. Rozpravy o didaktice chemie I. Praha, Karolinum 2001. Čipera, J.:. Rozpravy o didaktice chemie II. Praha, Karolinum 2002. Rambousek, V a kol.:. Technické výukové prostředky, SPN Praha 1989. Tondl, L.:. Věda, technika a společnost. Praha, Filosofia 1994.

Požadavky

Znalosti práce s didaktickou a výpočetní technikou.

Garant

doc. RNDr. Vojtěch Stach, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Vojtěch Stach, CSc.