Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Didaktika přírod. a technic. předmětů (KPE / DPTT)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / DPTT - Didaktika přírod. a technic. předmětů, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Didaktické principy a výukové metody odborných předmětů.třídění metod v odborných předmětech, Vzdělávací programy v odborných předmětech.2. Obecná didaktika chemie - didaktický systém a jeho kategorie v praxi školy.3. Problémové úlohy a jejich řešení, jejich specifika ve fyzikální, chemické a technické oblasti4. Organizační formy výuky v odborných předmětech.Příprava učitele na vyučovací hodinu, konkrétní ukázky provedení a zásady realizace.5. Didaktické a audiovizuální prostředky, výpočetní technika jako nezbytné podpory proefektivní výuku.

Získané způsobilosti

Studenti získají přehled o didaktické principech a výukových metodách v odborných předmětech. Dále se orientují ve vzdělávacích programech těchto předmětů. Studenti vypracují přípravu učitele na vyučovací hodinu jako nezbytnou přípravu pro pedagogickou praxi. Naučí se vymezit očekávané klíčové i dílčí kompetence žáků, samostatně plánovat a řídit učební program a rozvíjet jeho diagnostické kompetence včetně sebereflexe.

Literatura

Svoboda, E.,Kolářová,R.:. Didaktika fyziky, vybrané kapitoly,pro základní a střední školy,Karolinum Praha, 2006. KROPÁČ, J., KUBÍČEK, Z., CHRÁSKA.:. Didaktika technických předmětů. Olomouc: PF UP, 2004. http://eamos.pf.jcu.cz/amos/kat_ped/modules/low/kurz_obsah.php?kod_kurzu=kat_ped_76138. Dušek, B.:. Kapitoly z didaktiky chemie. Praha, VŠCHT 2000. Kyriacou,CH.:. Klíčové dovednosti učitele.2.vyd. Praha: Portál, 2004. ŠVEC,V.:. Klíčové dovednosti ve vyučování a výcviku. Brno, Masarykova univerzita1998. Pasch, M. akol.:. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině,Portál, s.r.o., Praha, 1998. ŠVEC,V.:. Praktikum didaktických dovedností. Brno, Masarykova univerzita 1996. Vintr, J., Veselý, B., Hladký, J.:. Základy didaktiky pro učitele odborných předmětů. České Budějovice, Jihočeská univerzita 2002.

Požadavky

Znalosti práce s didaktickou a výpočetní technikou.

Garant

doc. RNDr. Vojtěch Stach, CSc.

Vyučující

doc. RNDr. Vojtěch Stach, CSc.