Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Estetická výchova V (MŠ) (KPE / ESTK5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / ESTK5 - Estetická výchova V (MŠ), Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Výtvarný artefakt v mateřské škole, dějiny výtvarného a architektonického umění a jejich vliv na rozvoj estetického vnímání dětí předškolního věku.- Integrovaný celek inspirovaný výtvarným artefaktem, výtvarné tvoření s dětmi předškolního věku, výtvarný artefakt jako inspirace k dramatickým činnostem.- Vývoj dětské kresby a jeho odraz v nabídce metod a technik výtvarných činností, výtvarná stádia, seznámení s netradiční výtvarnou technikou.

Získané způsobilosti

Připravit pro předškolní děti činnosti vycházející z výtvarného díla doplněného o hudební, literární, nebo dramatickou složku . Vyhodnotit výtvarný vývoj konkrétního dítěte z hlediska obecných zákonitostí a individuality jeho osobnosti.

Literatura

Uždil, J.:. Čáry, klikyháky, paňáci a auta, SPN, Praha 1984. Časopis Estetická výchova, Informatorium 3-8. Hazuková, H., Šamšula, P.:. Didaktika výtvarné výchovy I, PF UK, Praha 2005. Kol. autorů: Kafomet pro MŠ, Stařeč. Infra, od 2003 - metodické materiály. Kol. autorů: Metodické listy. RAABE, Praha. Cikánová, K. :. Kreslete si s námi. Aventinum, 1992. Razáková, D.:. Kreslíme, malujeme, modelujeme, SPN, Praha 1977. Cikánová, K. :. Malujte si s námi. Aventinum, 1993. Cikánová, K. :. Objevujte s námi tvar. Aventinum, 1995. Příhoda V.. Ontogeneze lidské psychiky. 1.díl, SPN Praha, 1963. Cikánová, K. :. Tužkou, štětcem nebo myší. Aventinum ,1998. Jakoubková, V., Packová, J., Pejšová, J.:. Výtvarná výchova v mateřské škole, metodika, VÚP, Praha 1988. Svobodová, M. :. Výtvarná výchova v předškolním věku, Tobiáš, 1998. Slavíková, V., Slavík, J..Hazuková, H :. Výtvarné čarování, PF UK, Praha, 2000.

Požadavky

Příprava činnosti s dětmi vycházející z výtvarného díla, vyhodnocení výtvarného vývoje konkrétního dítěte.

Garant

Mgr. Bohuslava KimrováMgr. Eva SvobodováPaedDr. Alena Váchová