Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obsah a formy předškol. vzdělávání III (KPE / FPVB3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / FPVB3 - Obsah a formy předškol. vzdělávání III, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Konkretizovat obsah předškolního vzdělávání v oblasti motorických a řečových dovedností, estetického cítění, multikulturní a ekologické výchovy. Znát a užívat algoritmus projektování v MŠ. Podílet se na tvorbě ŠVP PV..1.Zásady tvorby školního programu, vize a hlavní cíle školy, možnosti analýzy podmínek vzdělávání, analýza SWOT2. Podmínky předškolního vzdělávání v praxi mateřských škol, hledání jejich optimální podoby vzhledem ke specifice školy: materiální podmínky,3. životospráva, psychosociální podmínky,4. organizace chodu, řízení,5. personální zajištění, spoluúčast rodičů6. Organizace vzdělávání7. Požadavky RVP PV na stanovení obsahu předškolního vzdělávání v ŠVP PV8. Hledání cest k definování obsahu v ŠVP PV, tvorba integrovaných bloků,9. doplňující nabídka, programy, projekty10. Rozvíjení řečových dovedností - výslovnost11. Rozvíjení řečových dovedností - slovní zásoba, souvislý mluvní projev12.Rozvíjení grafomotorických dovedností13. Multikulturní výchova v mateřské škole14. Rozvíjení estetického cítění

Získané způsobilosti

Konkretizovat obsah předškolního vzdělávání v oblasti motorických a řečových dovedností, estetického cítění, multikulturní a ekologické výchovy. Znát a užívat algoritmus projektování v MŠ. Podílet se na tvorbě ŠVP PV. Vymezit podmínky předškolního vzdělávání a znát jejich rizika.

Literatura

Svobodová E.:. Dramatická výchova in RAABE, Řízení MŠ, 1998. Informatorium (časopis pro předškolní výchovu). Svobodová, E., Váchová, A.:. Inovace školního vzdělávacího programu, RAABE, Řízení MŠ, 2008. Kol. autorů:. Kafomet pro MŠ, Stařeč. Infra, od 2003 - metodické materiály. Koťátková, S.:. Klima v mateřské škole, Informatorium 3-8, 2006. Havlínová, M. a kol.:. Kurikulum zdravé mateřské školy. Portál, Praha 2001. Opravilová, E. a kol.:. Malý průvodce dramatickou výchovou v mateřské škole. Praha, Artama, 1992. Smolíková, K. a kol.:. Manuál k Rámcovému programu pro předškolní vzdělávání. VÚP, Praha 2005. Kol. autorů:. Metodické listy. RAABE Praha. Kol. autorů:. Metodiky předškolní výchovy. Svobodová E.:. Obsah a formy předškolního vzdělávání, JČU, České Budějovice 2007. Kol.autorů:. Pedagogické hodnocení v pojetí RVP PV, Metodika pro podporu individualizace vzdělávání v podmínkách MŠ, VÚP, Praha 2007. Smolíková, K. a kol.:. Rámcový program pro předškolní vzdělávání, VÚP, Praha 2005 (www.vuppraha.cz/aktualni_ukoly). Opravilová, E. , Gebhartová,V.:. Rok v mateřské škole. Portál, Praha, 2003. Bečvářová, Z.:. Současná mateřská škola a její řízení, Portál 2003. Eger, L.:. Strategie rozvoje školy, Plzeň, Cechtuma s.r.o., 2002. Vondrušková A, Svobodová E., Buďárková I., Lejsková P., Šišinková E.:. Svátky a významné dny v programu MŠ, RAABE Praha 2007. Fischer, W.A., Schratz, M.:. Vedení a rozvoj školy, Paido, Brno 1997. www.rvp.cz.

Požadavky

Tvorba ŠVP pro mateřskou školu

Garant

Mgr. Eva Svobodová

Vyučující

Mgr. Eva SvobodováPaedDr. Alena VáchováMgr. Dita PodhrázskáMgr. Eva SvobodováPaedDr. Alena Váchová