Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Obsah a formy předškolního vzdělávání II (KPE / FPVK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / FPVK2 - Obsah a formy předškolního vzdělávání II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Dynamický a statický princip pojetí vzdělávání. Metody předškolního vzdělávání (PV), rozvíjení morálního a právního povědomí, sociální komunikace, prosociálních dovedností.2. Pedagogické zásady, sexuální výchova, protidrogová prevence a výchova ke zdravému životnímu stylu v MŠ.3. Obsah integrovaného vzdělávání ve vztahu k přírodnímu a společenskému dění v průběhu školního roku, konkretizace záměrů a výstupů pedagogické činnosti. Konkretizace obsahu PV v třídním vzdělávacím programu.4. Organizační formy PV

Získané způsobilosti

Vysvětlit princip integrovanosti a dynamičnosti předškolního vzdělávání a respektovat je při plánování integrovaných celků. Konkretizovat obsah předškolního vzdělávání v oblasti rozvoje samostatnosti, komunikativního, morálního a prosociálního rozvoje, právního povědomí, vzdělávání v oblasti zdravého životního stylu, sexuální výchovy, protidrogové prevence a prevence zneužívání dětí předškolního věku. Znát a prakticky zvládat formy a metody předškolního vzdělávání a znát jejich rizika. Samostatně plánovat integrované celky, tvořit TVP.

Literatura

Svobodová E.:. Dramatická výchova in RAABE, Řízení MŠ, 1998. Informatorium 3-8 (časopis pro předškolní výchovu). Svobodová, E., Váchová, A.:. Inovace školního vzdělávacího programu, RAABE, Řízení MŠ, 2008. Kol. autorů:. Kafomet pro MŠ, Stařeč. Infra, od 2003 - metodické materiály. Havlínová, M. a kol.:. Kurikulum zdravé mateřské školy. Portál, Praha 2001. Opravilová, E. a kol.:. Malý průvodce dramatickou výchovou v mateřské škole. Praha, Artama, 1992. Smolíková, K. a kol.:. Manuál k Rámcovému programu pro předškolní vzdělávání. VÚP, Praha 2005. Kol. autorů:. Metodické listy. RAABE Praha. Kol. autorů:. Metodiky předškolní výchovy. Svobodová, E.:. Obsah a formy předškolního vzdělávání, JČU, České Budějovice 2007. Svobodová, E., Švejdová, H.:. Osobnostně sociální přístup v práci učitelky. Praha, RAABE 1999. Svobodová E.:. Prosociální činnosti v mateřské škole, RAABE, Praha 2007. Smolíková, K. a kol.:. Rámcový program pro předškolní vzdělávání, VÚP, Praha 2005 (www.vuppraha.cz/aktualni_ukoly). Opravilová, E. , Gebhartová,V.:. Rok v mateřské škole. Portál, Praha, 2003. Vondrušková A, Svobodová E., Buďárková I., Lejsková P., Šišinková E.:. Svátky a významné dny v programu MŠ, RAABE Praha 2007. Caiatiová, M., Delačová S., Mullerová A.:. Volná hra. Portál, Praha, 1995.

Požadavky

tvorba třídního vzdělávacího programu

Garant

Mgr. Eva SvobodováPaedDr. Alena Váchová

Vyučující

Mgr. Eva SvobodováPaedDr. Alena Váchová