Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní psychologie (KPE / IKPSN)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / IKPSN - Interkulturní psychologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Základní pojmy interkulturní psychologie2. Osobní, etnická/národní identita3. Psychologické charakteristiky kultur, kulturní standardy4. Kulturní a jiné sociálně-psychologické rozdíly a podobnosti mezi lidmi, příkladčeské a německé kultury5. Významné faktory ovlivňující vývoj kulturní identity a interkulturní kompetence6. Stereotypy předsudky, diskriminace7. Interkulturní komunikace a kompetence8. Multikulturní problematika ve výchovně-vzdělávacím procesu9. Multikulturní problematika na pracovišti a veřejném životě10. Globalizace - výhody a nevýhody z hlediska interkulturní psychologie11. Kultury na území ČR (prezentace studentských projektů)12. Blízké a vzdálené kultury (prezentace studentských projektů)

Získané způsobilosti

Osobnostní a občanské schopnosti k interkulturní komunikaci, jako jsou: 1. znalosti o různých etnických a kulturních skupinách žijících v české a evropské společnosti2. hlubší porozumění pro situace a vztahy v multikulturním kontextu.3. dovednosti orientovat se v kulturně pluralitním světě a využívat interkulturní vztahy a dialog k obohacení sebe i druhých,4. dovednost jednání s lidmi s kulturně odlišným původem,5. vstřícný a uvážlivý přístup k řešení problematických situací,6. tolerance, respekt a otevřenost k odlišným skupinám a životním formám, 7. vědomí potřebnosti osobní angažovanosti, ochota vytváření přátelského multikulturního prostředí.

Literatura

Interkulturní vzdělávání. Příručka nejen pro středoškolské pedagogy. Projekt varianty Člověk v tísni, 2002. ZELOVÁ,A.:. Medzikultúrna psychológia.In VÝROST,J., SLAMĚNÍK,I.: Sociální psychologie, ISV, Praha, 2001. PRŮCHA, J.:. Multikulturní výchova: Teorie - praxe - výzkum, ISV, Praha, 2001. BAKALÁŘ,P.:. Psychologie Romů, Votobia Praha, 2004. NELLES, W.:. Rodinné konstelace, ALTERNATIVA, Praha 2004, ISBN 80-85993-89-9. HELLINGER, B., Weber, G., Beamont, H.:. SKRYTÁ SYMETRIE LÁSKY, Pragma, Praha 2000, ISBN 80-7205-759-6. HIRT, T., JAKOUBEK, M. (ed.):. Soudobé SPORY O MULTIKULTURALISMUS a politiku identit, vyd. Aleš Čeněk, s.r.o., Plzeň 2005, ISBN 80-86898-22-9. ŠIŠKOVÁ, T. (Ed).:. Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha 1998.

Požadavky

Aktivní účast, portfolio, vypracování projektu (týmová práce)

Garant

Mgr. Zuzana Štefánková, Ph.D.