Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní výchova a sebevýchova (KPE / INVZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / INVZ - Interkulturní výchova a sebevýchova, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Kultura a přizpůsobení se v jiné kultuře, pojmy (kulturních a subkulturních) podobností a odlišností mezi lidmi, Východ-Západ, individualismus a kolektivismus2. Identita, komunikace, kognice, Sapir-Whorf hypotéza3. Kultura a "Já"4. Kultura a emoce5. Kultura a sociální chování6. Kultura a osobnost7. Etnické skupiny a menšiny8. Multikulturní problematika ve škole (metody multikulturní výchovy) a na pracovišti (práce v týmech)9. Multikulturní problematika: osobní vs. veřejný život

Získané způsobilosti

Cílem je získaní hlubšího porozumění pro situace a vztahy v multikulturním kontextu. Na základě získaného poznání se očekává rozvíjení kompetence pro jednání s lidmi s kulturně odlišným původem: interpretace a přístupy k řešení problematických situací, angažovanost a schopnost vytváření přátelského multikulturního prostředí.

Literatura

BERRY, J.W., POORTINGA, Y.H., SEGALL, M.H. & DASEN, P.R.:. Cross-cultural psychology: Research and applications, Cambridge, VB, Cambridge University Press,1992. Pike G., Selby D.:. Cvičení a hry pro globální výchovu 1. a 2. Praha 2000 a 2001. BERRY, J.W., SEGALL, M.H., KAGITÇIBASI, C. (eds.):. Handbook of cross-cultural psychology (2-nd ed.), Boston, MA, Allyn & Bacon,1997. INTERKULTURNÍ VÝCHOVA na portálu katedry. Interkulturní vzdělávání. Příručka nejen pro středoškolské pedagogy. Projekt varianty Člověk v tísni, 2002. ZELOVÁ,A.:. Medzikultúrna psychológia.In VÝROST,J., SLAMĚNÍK,I.: Sociální psychologie, ISV, Praha, 2001. ŠIŠKOVÁ, T. (ED.):. Menšiny a migranti v České republice, Praha, Portál, 2001. PRŮCHA, J.:. Multikulturní výchova: Teorie - praxe - výzkum, ISV, Praha, 2001. BAKALÁŘ,P.:. Psychologie Romů, Votobia Praha, 2004. Kolektiv:. Romové v České republice, Praha, Socioklub-Expedice, 1999. NAVRÁTIL, P. a kolektiv:. Romové v české společnosti, Praha, Portál, 2003. ŠIŠKOVÁ, T. (Ed).:. Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha 1998.

Požadavky

Aktivní a častá účast, referát na vybraná témata, projekt.

Garant

Ram Thein, Ph.D.

Vyučující

Ram Thein, Ph.D.Mgr. Jan Vaněk