Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Interkulturní výchova a sebevýchova (KPE / IVSB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / IVSB - Interkulturní výchova a sebevýchova, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Významy (nejen kulturních) podobností a odlišností mezi lidmi2. Identita osobní, národní, evropská3. Interkulturní interakce v praxi - percepce4. Interkulturní interakce v praxi - komunikace5. Interkulturní interakce v praxi - konflikty6. Multikulturní problematika ve škole (metody multikulturní výchovy) I.7. Multikulturní problematika ve škole (metody multikulturní výchovy) II.8. Multikulturní problematika na pracovišti (práce v týmech)9. Multikulturní problematika: osobní vs. veřejný život10. Prezentace studentských projektů z oblasti soužití různých kultur na území ČR11. Prezentace studentských projektů z interkulturní problematiky ve vzdělávání12. Prezentace studentských projektů věnovaných interkulturní problematice na ulici.

Získané způsobilosti

Orientace v tématu interkulturní psychologie a dovednost aplikovat psychologii ve vztazích a ve výchovně- vzdělávacím kontextu. Senzibilizace vůči kulturní jedinečnosti a znalost historického zakotvení různých sociokulturních skupin a jejich způsobů vztahování se k základním potřebám. Schopnost předcházet projevům intolerance a diskriminace.

Literatura

PRŮCHA, J.:. Interkulturní psychologie, Portál 2004. Interkulturní vzdělávání. Příručka nejen pro středoškolské pedagogy. Projekt varianty Člověk v tísni, 2002. ZELOVÁ, A.:. Medzikultúrna psychológia.In VÝROST,J., SLAMĚNÍK,I.: Sociální psychologie, ISV, Praha, 2001. PRŮCHA, J.:. Multikulturní výchova: Teorie - praxe - výzkum, ISV, Praha, 2001. ALLPORT, G.W:. O povaze předsudků, Praha, Prostor, 2004. BAKALÁŘ,P.:. Psychologie Romů, Votobia Praha, 2004. HIRT, T., JAKOUBEK, M. (ed.):. Soudobé SPORY O MULTIKULTURALISMUS a politiku identit, vyd. Aleš Čeněk, s.r.o., Plzeň 2005, ISBN 80-86898-22-9. BAKALÁŘ, P:. Tabu v sociálních vědách, Votobia, 2003. ŠIŠKOVÁ, T. ed.:. Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha 1998. SIRE, J.W.:. ZA NOVÝMI SVĚTY - průvodce světovými názory, NÁVRAT, Praha 1993.

Požadavky

Aktivní účast, portfolio, vypracování projektu (týmová práce)

Garant

Mgr. Jan Vaněk

Vyučující

Mgr. Tomáš MRHÁLEKMgr. Jan Vaněk