Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kurz integr. naukových předmětů III (M) (KPE / KIPB3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / KIPB3 - Kurz integr. naukových předmětů III (M), Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Protokvantivativní uvažování2. Třídění, spojování, uspořádávání3. Počítání4. Pojem číslo5. Pravidelnosti6. Tvar7. Prostorové zkušenosti8. Míra - porovnávání9. Plánování a organizace pro pěstování matematiky10. Hodnocení v matematice11. Jazyk předškolní matematiky12. Hry a rozvoj matematických myšlenek13. Matematika v literatuře pro děti14. Práce učitele MŠ v partnerství s rodiči

Získané způsobilosti

Kompetence vytvářet situace, ve kterých se zdokonaluje dětské chápání okolního světa, tvoří se a zdokonalují matematické pojmy, resp. jejich prekoncepty. Kompetence využívat neformální vědomosti o kvantitách a jejich vztazích k rozvoji dětského myšlení.

Literatura

Macháčková, I., Vejvodová, J.:. Cvičení z fonetiky, fonologie a kultury řeči. Plzeň 1993. Časopis Pastelka. Resnick, L. B.:. Developing mathematical knowledge. Kamiš, K.:. Jazyk a jazyková výchova dětí předškolního věku I - II. Praha, 1986. Bryant (Eds.):. Learning and teaching mathematics. An international perspectiv. Hove: Psychology Press. Resnick, L. B. & Omanson, S. F.:. Learning to understand arithmetic. Bryant, P.:. Mathematical Understanding in the Nursery School Years (1997. In: T. Nunes, P. Bryant (Eds.): An international perspectiv. Psychology Press, Hove. Hove, Psychology Press. Montague-Smith, A.:. Mathematics in Nursery Eduction. Londo: David Fulton Publishers. 1997. Burešová, K., Korvasová, H.:. Nápady pro mrňata škvrňata. EkoCentrum Brno, 1993. Kořínek, M., Křivánek, Z.:. Prohloubená předškolní příprava na výuku čtení. Praha 1987. Doležalová, J.:. Prvopočáteční psaní. Hradec Králové, Gaudeamus, 1996. Hošpesová, A.:. Vybrané kapitoly z didaktiky matematiky. České Budějovice, PF JU. Hošpesová, A.:. Vybrané kapitoly z didaktiky matematiky pro předškolní vzdělávání - e-Amos. PERRY, Bob & DOCKET, Sue. Young children´s access to powerful mathematical ideas. In L. D. English (Ed.) Handbook of Internationa Research in Mathematics Education. London : Lawrence Erlbaum, str. 81 - 112. 2002 (Český překlad na serveru e-Amos.).

Požadavky

Aktivní účast v seminářích, dvě seminární práce: Prekoncepty pojmu číslo, Tvar

Garant

doc. PhDr. Alena Hošpesová, Ph.D.