Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Klinická psychologie (KPE / KLP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / KLP - Klinická psychologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Obecné otázky klinické psychologie. Hodnocení normality.2. Zdraví a nemoc. Faktory ovlivňující lidskou psychiku3. Klinické vyšetřovací metody. Možnosti psychoterapie.4. Problematika nemocných, zdravotně postižených.5. Mentální retardace, demence. Příčiny, projevy, důsledky.6. Emocionální poruchy a poruchy chování v dětství a adolescenci.7. Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem.8. Pervazivní poruchy psychického vývoje, řeči, školních dovedností9. Poruchy osobnosti, jejich klasifikace.10. Poruchy příjmu potravy. Deprese. Sebevražedné jednání.11. Pohlavní identita, sexuální dysfunkce a poruchy.12. Psychotické poruchy, schizofrenie.13 . Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem návykových látek.14. Vliv sekt na člověka.

Získané způsobilosti

Základní vědomosti o psychických problémech a onemocněních. Možnosti vedení žáků s psychickými problémy ve škole, spolupráce s odborníky. Prevence psychických obtíží.

Literatura

Praško, J. , Prašková, H., Prašková,J.:. Deprese a jak ji zvládat. /Stop zoufalství a beznaději/. Praha, Portál 2003. Říčan, P., Krejčířová, D. a kol.:. Dětská klinická psychologie. Praha, Grada 1995, 1999 / 3. přepracované vydání/. Stavros , M.:. Dynamika duševní nemoci. Praha, Portál 2005 . Drtílková, I.:. Hyperaktivní dítě: vše, co potřebujete vědět o dítěti s hyperaktivní poruchou (ADHD) 2. vyd. Praga, Galén 2007. Baštecká, B. a kol.:. Klinická psychologie v praxi. Praha, Portál 2003. Žourková, A.:. Klinická sexuologie. Brno, MU 2002. Vodáčková,, D.:. Krizová intervence. /Krize v životě člověka. Formy krizové pomoci a služeb/. Praha, Portál 2002. Praško, J. a kol.:. Nadměrné obavy o zdraví. Praha, Portál 2004. Cohen, R.M.:. Nejčastější psychické poruchy v klinické praxi. Praha, Portál 2002. Praško, J.:. Poruchy osobnosti. Praha, Portál 2003. Krch, F. D. a kol.:. Poruchy příjmu potravy: vymezení a terapie. Praha, Grada 1999. Malá, E., Pavlovský, P.:. Psychiatrie. Praha, Portál 2002. Svoboda M., Češková, E., Kučerová, H.:. Psychopatologie a psychiatrie pro psychology a speciální pedagogy. Praha, Portál 2006. Vágnerová, M.:. Psychopatologie pro pomáhající profese. /Variabilita a patologie lidské psychiky/. Praha, Portál. 1998, 3. přepracované vydání , 2004. Frankl, V.E.:. Teorie a terapie neuróz. Praha, Grada 1999. Honzák, R. et al.:. Úzkostný pacient. Praha, Galén 2005. Baštecká, B., Goldmann, P.:. Základy klinické psychologie. Praha, Portál 2001.

Požadavky

Orientace v dané problematice, prevence různých psychických problémů na základě získaných vědomostí a dovedností, motivace pro kooperaci s postiženými i odbornými institucemi.

Garant

PhDr. Olga Jílková