Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Kritické myšlení (KPE / KMY)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / KMY - Kritické myšlení, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Bloková výuka (6 hodin á 1 blok):1. blokKruhový objezd na A4 - mapování dosavadních dovednostíOrganizace seminářeModelové lekce s metodami RWCT:1) Účinky olova na lidský organismus (+analýza z pedagogického hlediska)2) Literární kroužky (+analýza z pedagogického hlediska)2. blokModelové lekce s metodami RWCT:1) Islám2) Ostřelovač (+analýza z pedagogického hlediska, Bloomova taxonomie)3. blokModelové lekce s metodami RWCT:1) Kryštof Kolumbus (+analýza z pedagogického hlediska)2) Kofein (+analýza z pedagogického hlediska)4. blokModelové lekce s metodami RWCT:1) Velbloud (+analýza z pedagogického hlediska)2) dílna k EUR3) Hodnocení ve škole

Získané způsobilosti

Na konci semináře budou účastníci umět používat třífázový model učení E - U - R k plánování vlastní výuky, používat užitečně metody z programu KM pro jednotlivé fáze procesu učení a pro vyhodnocování procesu i výsledků učení a efektivně pracovat s klíčovými kompetencemi při plánování výuky a při vyhodnocování práce a výsledků žáků. Naučí se také vytvářet ve třídě prostředí, které u žáků rozvíjí kritické myšlení a vnitřní motivaci k učení, aby se do výuky zapojila většina z nich. Kurs je vhodný pro všechny obory, ale největší význam má pro studenty těch oborů, ve kterých je prostor pro tvořivou práci s texty a diskusi.

Literatura

Doug Buehl:. Classroom Strategies for Interactive Learning, Second Edition. International Reading Association, Newark DE, USA 2001. Meredith, K. a Steele, J.:. Čtením a psaním ke kritickému myšlení, Příručka I až VIII, 1997, Kritické myšlení. Praha. " MEREDITH, K. A STEELE, J. Čtením a psaním ke kritickému myšlení, Příručka I až VIII, 1997, Kritické myšlení. Praha.. 1997. Čtvrtletník Kritické listy, vydává Kritické myšlení o.s. Pasch, M. et al.:. Od vzdělávacího programu k vyučovací hodině. Portál, Praha 1998. Přátelé angažovaného učení. Praha. Rutová Nina, ed.:. Učím s radostí (zkušenosti-lekce-projekty). Vydalo o.s. Kritické myšlení a Step by Step ČR v Agentuře STROM - Mgr. Daniel Hrubý, Praha 2003.

Požadavky

Účastníci se budou aktivně účastnit semináře (85% účast).Účastníci naplánují 2 výukové jednotky s využitím metod KM zasazených do modelu učení E - U - R.

Garant

PhDr. Ing. Zuzana Maňourová