Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti I (MŠ) (KPE / LPDB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / LPDB1 - Literatura pro děti I (MŠ), Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Lidová slovesnost a dětský slovesný folklór, literatura, písemnictví a slovesnost.2. Pojem, specifičnost, funkce a obsahová struktura literatury pro děti a mládež, literární kategorie, druhy a žánry, žánrová skladba dětské literatury.3. Poezie pro děti, pověst, bajka.4. Lidová pohádka, autorská pohádka.5. Příběhová próza ze života dětí a próza s přírodní tématikou a se zvířecím hrdinou.6. Uměleckonaučná próza pro děti, obrázkový seriál a komiks.7. Struktura literárního díla, tematické složky prozaického textu.8. Kompoziční výstavby literárního díla, umělecký jazyk a styl.9. Podstata a klasifikace obrazných pojmenování, teoretické základy verše.10. Dětské časopisy, jejich význam a možnosti využití v mateřské škole, ilustrace dětských časopisů a knih.11. Dramatická tvorba pro děti, masová média v recepci dnešního dítěte předškolního věku.12. Předškolák a jeho věkové předpoklady k osvojování literárního textu, význam rodiny a mateřské školy pro utváření a rozvíjení pozitivního vztahu předškolního dítěte k literatuře a umění.13. Metodické aspekty práce s literárním uměleckým textem v mateřské škole, rozvíjení literárně estetických dovedností.

Získané způsobilosti

Profil absolventů učitelství pro mateřské školy z hlediska požadavků jazykovědného i metodického vzdělání předpokládá vysoké všeobecné vzdělání zvláště v mateřském jazyce i s osvojením dobré znalosti národní kultury, tj. zejména znalosti dětské literatury, divadla, filmu a jiných prostředků emociálního působení na děti předškolního věku. Studenti si mají osvojit dobrou interpretaci básnických a prozaických textů. V oblasti dětské literatury jde o všeobecný vývojový přehled české, slovenské a světové literatury pro děti a mládež.

Literatura

Buchtelová, R., Confortiová, H. a kol.:. Akademický slovník cizích slov, Academia, Fortuna, 2000. Stehlíková, B.:. Cesty české ilustrace v knize pro děti a mládež, Albatros, Praha, 1984. Šubrtová, M.:. Kapitoly ze světové literatury I a II. Brno: Akademické nakl. CERM 1998. Chaloupka, O., Voráček, J.:. Kontury české literatury pro dětia mládež. Praha: Albatros, 1984. Genčiová, M.:. Literatura pro děti a mládež, SPN Praha, 1984. Gebhartová, V.:. Literatura pro děti. Praha: SPN, 1987. Mertin, V. a kol.:. Metodická příručka k vyučování českému jazyku a literatuře v 1.ročníku ZŠ. Praha: Fortuna, 2001. Kádnerová, B.:. Metodika literární výchovy v mateřské škole, Praha: SPN, 1982. Kovalčík, Z., Urbanová, S.:. Minimum z literatury pro děti a mládež. Ostrava: Scholaforum, 1996. Gejdušová, I.:. Osobnosti a díla světové literatury pro mládež. Ostrava: PdF OU, 2003. Polák, J.:. Přehledné dějiny české literatury pro děti a mládež, Praha, 1987. Veberová, E.:. Soubor textů k literární výchově v mateřské škole, Praha: SPN, 1981. Toman, J.:. Současná česká literatura pro děti a mládež. Brno: Akademické nakl. CERM, 2000; Metodická příručka k čítankám pro 2. - 5. ročník ZŠ. Praha: Fortuna, 2000;. Hutařová, I.:. Současní čeští ilustrátoři knih pro děti a mládež. Praha: ÚIV, 2004. Hutařová, I., Hanzová, M.:. Současní čeští spisovatelé knih pro děti a mládež. Praha: Ústav pro informace ve vzdělávání, 2003. Specializované odborné časopisy Informatorium, Zlatý máj, Ladění, Tvořivá dramatika, Komenský. Beránková, E., Lederbuchová, L.:. Trocha literární teorie. Praha: Fortuna, 1999. Rosová, M.:. Úvod do studia literatury pro děti a mládež. Ostrava: PdF OU, 2002. Urbanová, S., Rosová, M.:. Žánry, osobnosti, díla. Historický vývoj žánrů české literatury pro děti a mládež - antologie. Ostrava: FF OU, 2002.

Požadavky

Účast ve výuce.Referát na zvolené téma.

Garant

Mgr. Romana Fabešová