Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika činností v MŠ II(výtv. a tvoř.) (KPE / MČIK2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MČIK2 - Metodika činností v MŠ II(výtv. a tvoř.), Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Současné pojetí výtvarných a tvořivých činností v předškolní výchově, čára a kreslení, malování a kouzlení s barvami.2. Prostorová tvorba a hra s prostorem, práce s přírodním i jiným materiálem- výtv.experiment3. Práce s látkou - objevování z textilu, práce s papírem, modelování4. Akční tvorba, netradiční techniky - radost z překvapení. Postava a portrét.Výtvarná kultura - inspirace uměním. Výtvarné projekty.

Získané způsobilosti

Zvládat metody a metodické postupy v oblasti výtvarných a tvořivých činností a používat je při přípravě a realizaci integrovaných celků v MŠ. Znát způsoby aktivizace dětí k činnostem. Respektovat individuální zájmy dětí. Klást důraz na proces a prožitkové učení.

Literatura

Dvořáková, H.:. Cvičíme se a hrajeme si. Olomouc, Hanex, 1995. Uždil, J.:. Čáry, klikyháky, paňáci a auta, SPN, Praha 1984. Časopis Estetická výchova, Informatorium 3-8. Hazuková, H., Šamšula, P.:. Didaktika výtvarné výchovy I, PF UK, Praha 2005. Opravilová, E.:. Dítě si hraje a poznává svět, SPN 1988. Leština V.:. Hrajeme si loutkové divadlo, Portál Praha, 1995. Šimanovský, Z. Hry s hudbou a techniky muzikoterapie. Praha, Portál, 1998. Mišurcová, V.:. Hry se zpěvem. Praha, SPN, 1964. Bartůněk, D.:. Hry v přírodě s malými dětmi. Praha, Portál, 2001. Informatorium 3-8, současná i starší vydání. Internetový portál: vuppraha.cz. Kol. autorů: Kafomet pro MŠ, Stařeč. Infra, od 2003 - metodické materiály. Kol. autorů: Metodické listy. RAABE, Praha. Cikánová, K. :. Kreslete si s námi. Aventinum, 1992. Brožová, V., Peřinová, M.:. Kreslíme, malujeme, modelujeme? Fortuna, Praha 1994. Razáková, D.:. Kreslíme, malujeme, modelujeme, SPN, Praha 1977. Cikánová, K.:. Malujte si s námi. Praha, Aventinum, 1993. Cikánová, K. :. Malujte si s námi. Aventinum, 1993. Opravilová, E. a kol.:. Malý průvodce dramatickou výchovou v mateřské škole. Artama, 1992. Cikánová, K. :. Objevujte s námi tvar. Aventinum, 1995. Příhoda V.. Ontogeneze lidské psychiky. 1.díl, SPN Praha, 1963. Mazal, F.:. Pohybové pohádky předškoláků. Olomouc, Hanex, 2000. Rámcový vzdělávací program pro předškolní vzdělávání, VUP PRAHA, 2001. Opravilová Eva, Gebhartová Vladimíra:. Rok v mateřské škole. Portál, Praha, 2003. Sborník RAABE, Metodické listy (2000-2005). Zapletal, M.:. Špalíček her. Praha, Albatros, 1988. Berdychová, J.:. Tělesná výchova pro pedagogické školy. Praha, SPN, 1976. Dvořáková, H.. Tělesná výchova v mateřské škole. Praha, Naše vojsko 1989. Cikánová, K. :. Tužkou, štětcem nebo myší. Aventinum ,1998. Jakoubková, V., Packová, J., Pejšová, J.:. Výtvarná výchova v mateřské škole, metodika, VÚP, Praha 1988. Uždin, J., Šašinková, E.:. Výtvarná výchova v předškolním věku. SPN, Praha 1980. Svobodová, M. :. Výtvarná výchova v předškolním věku, Tobiáš, 1998. Slavíková, V., Slavík, J..Hazuková, H :. Výtvarné čarování, PF UK, Praha, 2000. Wattová, F.:. Výtvarné nápady. Praha, Svojtka & Co., 2001. Vondrová, P.:. Výtvarné techniky pro děti. Praha, Portál, 2001.

Požadavky

příprava výtvarné činnosti jako součásti tématického celku

Garant

Mgr. Bohuslava KimrováMgr. Eva SvobodováPaedDr. Alena Váchová

Vyučující

Mgr. Bohuslava KimrováMgr. Martina LietavcováMgr. Eva SvobodováPaedDr. Alena Váchová