Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika činností v MŠ IV (jaz. a roz.) (KPE / MČIK4)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MČIK4 - Metodika činností v MŠ IV (jaz. a roz.), Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vzájemná podpora jazykového a rozumového vývoje, rozvoj receptivních jazykových dovedností , podpora kritického myšlení, filozofování s dětmi, rozvíjení sluchového vnímání a fonemického uvědomění.2. Rozvoj slovní zásoby, souvislého mluvního projevu, jeho gramatické správnosti. Symbol a rozvíjení zrakové vnímání (další příprava na čtení a psaní).3. Předmatematické představy, třídění, rozvíjení logického usuzování, orientace v číselné řadě, početní představy.4. Orientace v prostoru, ploše. Orientace v čase.

Získané způsobilosti

Zvládat metody a metodické postupy v oblasti jazykových a rozumových činností a používat je při přípravě a realizaci integrovaných celků v MŠ. Využívat pedagogických situací a schopnosti improvizace k rozvíjení jazykových a rozumových schopností dětí. Respektovat principy individualizace.

Literatura

Kucharská, A., Švancarová, D.:. Bezstarostné roky? , Scientia, Praha 2004. Lynch, Ch., Kidd, J.:. Cvičení pro rozvoj řeči, Portál, Praha 2002. Svobodová, K:. Cviky pro rozvíjení motoriky mluvidel, Ostrava, Montanex 2002. Pokorná,V.:. Jak poznáme sklony dítěte k dyslexii, dysgrafii a dyskalkulii, Praha, fi Blug 1994. Kutálková, D.:. Jak připravit dítě do první třídy, Grada, Praha 2005. Klenková. Kapitoly z logopedie, Paido, 1998. Klenková. Logopedie, Grada, Praha 2006. Swierkoszová, J.:. Metoda "Dobrého startu", Kasimo, Ostrava 1998. Heyrovská, Y., Hrbková, H..Mašková, I:. Nebojte se psaní, tiskárna ČEZ, Praha 1996. Opravilová E., Filcík, G.:. Než půjdeš do školy 1, BLUG, Praha 1992. Opravilová E., Filcík, G.:. Než půjdeš do školy 2, BLUG, Praha 1996. Sindelarová, B.:. Předcházíme poruchám učení, Portál, Praha 1996. Pokorná,V.:. Předcházíme sklonům dítěte k dyslexii?,fi Blug , Praha 1995. Kaslová, M.:. Předmatematické představy, Metodické listy. RAABE, Praha. Mertin V.,Gillernová , I.:. Psychologie pro učitelky mateřské školy, Portál Praha, 2003. Opravilová E., Gebhartová V. . Rok v mateřské škole. Portál, Praha, 2003. Lipinská, M.:. Rozvoj grafomotoriky a podpora psaní, Portál, Praha 2007. Veberová, E., Hřebejková, J., Dušková, M., Filcík, G.:. Těšíme se do školy, SPN, Praha 1990.

Požadavky

příprava rozumové činnosti

Garant

Mgr. Bohuslava KimrováMgr. Eva SvobodováPaedDr. Alena Váchová

Vyučující

Mgr. Bohuslava KimrováMgr. Eva SvobodováPaedDr. Alena Váchová