Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Estetika I (KPE / MESB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MESB1 - Estetika I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vznik estetiky jako filozofické discipliny.2. AISTHÉSIS vs. NOÉSIS.3. Krása - stručné dějiny pojmu.4. Krása vs. vznešeno - narušení hegemonie pojmu krásy v 18. století.5. Krása vs. estetická funkce - kritika pojmu krásy ve 20. století.6. Estetická zkušenost a její formalistická vymezení.7. Estetická zkušenost a kreativita.8. Umění - stručné dějiny pojmu.9. Umění - nastínění problematiky ontologické povahy uměleckého díla.10. Umělecké dílo jako čistě intencionální objekt - pojetí Romana Ingardena.11. Mimesis - stručné dějiny pojmu.12. Mimesis jako umělecký princip.13. Mimesis vs. exprese.14. Problematika estetické distance.

Získané způsobilosti

Student si osvojí základní orientaci na poli moderní estetické teorie. Měl by porozumět vzájemným vztahům mezi pojmy (idejemi), které formovaly předmět tohoto oboru.

Literatura

HUME, David. O normě vkusu. In: Aluze (2), 2002, s. 82 - 91. INGARDEN, Roman. O poznávání literárního díla. Burke, Edmund. O vkuse, vznešenom a krásnom : filozofické skúmanie o pôvode našich ideí vznešeného a krásneho. Bratislava: Tatran, 1981. BULLOUGH, Edward. "Psychická distance" jako faktor v umění a estetický princip. In: Estetika (1), 1995. ARISTOTELÉS. Rétorika-Poetika. Mukařovský, Jan. Studie I. a II. Brno: Host, 2007.

Požadavky

Aktivní účast na diskusi během kursu a test.

Garant

Mgr. Martin Kaplický, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Martin Kaplický, Ph.D.