Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Estetika II (KPE / MESB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MESB2 - Estetika II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Cíle estetické výchovy v mateřské škole, kultura a umění v RVP PV.2. Možnosti rozvoje estetického postoje ke světu, rozvoj estetického vnímání u dětí předškolního věku, hledání a vnímání krásy v uměleckém díle i mimo ně.3. Umělecké dílo v praxi mateřské školy, rozlišení uměleckého díla a kýče, učitelka MŠ a umění, obecné zásady pro výběr uměleckých děl pro děti.4. Znaky dobrého divadla pro děti, užití divadelních prvků ve vzdělávání, divadlo hrané dětmi.5. Užití filmového umění v předškolním vzdělávání.6. Integrovaný vzdělávací celek inspirovaný výtvarným artefaktem, propojení výtvarné, hudební a literární složky.7. Integrovaný vzdělávací celek inspirovaný hudebním dílem, propojení hudební, výtvarné a literární složky.8. Integrovaný vzdělávací celek inspirovaný literárním dílem, propojení literární, hudební a výtvarné složky.9-10. Využití estetických disciplin v rozvoji kreativity předškolních dětí, vzdělávací strategie podporující kreativitu, tvořivé prostředí v mateřské škole.11-12. Tvorba tematického celku zaměřeného na rozvíjení tvořivosti dítěte.13.-14. Prezentace seminárních prací

Získané způsobilosti

Vysvětlit a prakticky použít techniky vedoucí k rozvoji tvořivé osobnosti a estetického vnímání světa. Připravit pro předškolní děti činnosti vycházející z hudebního (výtvarného, literárního) díla, propojené s dalšími estetickými složkami. Objasnit možnosti užití divadla a filmu v mateřské škole.

Literatura

Slavíková, V., Slavík J. a Eliášová S.:. Dívej se, tvoř a povídej. Praha: Portál, 2007. Hazuková, H.:. Tvořivost, Umění a kultura Očekávané výstupy v praxi MŠ Metodická podpora k připravované revizi RVP PV. Raabe, s.r.o., Praha 2012, ISSN 1808-563X. Severová M., Mišurcová V.:. Děti, hry a umění, ISV,Praha 1997. Jasanová, N.:. Hudba, pohyb, kresba, slovo. Zlín: Svojtka, 1990. Bean R.:. Jak rozvíjet tvořivost dítěte. Portál, Praha 1995. Kolektiv autorů:. Metodické listy RAABE, Praha. Valenta J.:. Metody a techniky dramatické výchovy. Agentura STROM, 1997. Svobodová, E., Švejdová, H.:. Metody dramatické výchovy, Praha, Portál, 2011. Jakobson, R.:. Poetická funkce. Jinočany: H+H, 1995. Stibral, Karel:. Proč je příroda krásná? Praha: Dokořán, 2005. Hlavsa,J. a kol.:. Psychologické metody výchovy k tvořivosti, SPN 1986. Zelina, M., Zelinová, M.:. Rozvoj tvorivosti detí a mládeže. SPN, Bratislava 1990. Lokšová I.,Lokša J.:. Tvořivé vyučování, Grada, Praha 2003. Zuska, V.:. Umění, krása, šeredno. Praha: Karolinum, 2003. ISBN 80-246-0540-6. Read, H.:. Výchova uměním. Praha: Odeon, 1967.

Požadavky

Příprava aktivity rozvíjející estetické vnímání předškolních dětí, její realizace v mateřské škole, evaluace.

Garant

PaedDr. Alena Váchová