Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Základy metodologie pedagogiky (KPE / METP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / METP - Základy metodologie pedagogiky, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 Specifika vědeckého výzkumu pedagogických jevů, postup při výzkumu.2 Kritéria vědeckého zkoumání,validita a reliabilita.3 Typy/rozdělení metod a technik.4 Explorační metoda ( dotazník, anketa, autobiografie, interview, beseda)5 Ratingová metoda6 Obsahová analýza RVP7 Testy (didaktické, inteligence, osobnosti, psychomotorické)8 Projektivní metoda a technika9 Metoda měření sociálních vztahů10 Behaviorální metoda (řízené pozorování)

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je získat tyto kompetence: osvojení si základních metod a technik výzkumu pedagogických jevů. Schopnost aplikovat naučené metody a techniky v praxi.

Literatura

Hendl, J. Přehled statistických metod zpracování dat. Hendl, J. Úvod do kvalitativního výzkumu. McBride, R. Úvod do kvalitativního výzkumu průvodce pro učitele. Skalková, J. Úvod do metodologie a metod pedagogického výzkumu. Praha, 1983. Ferjenčík, J. Úvod do metodologie psychologického výzkumu. Pelikán, J.:. Základy empirického výzkumu pedagogických jevů. Praha, Karolinum, 1998. Strauss, A., Corbinová, J. Základy kvalitativního výzkumu. Kerlinger, F. N.:. Základy výzkumu chování. Praha : SPN, 1972.

Požadavky

Studium odborné literatury, aktivní účast při semináři, seminární práce.

Garant

PhDr. Olga Vaněčková