Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Filozofie pro děti II (KPE / MFDB2)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MFDB2 - Filozofie pro děti II, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Specifika "filozofování" v mateřské škole, vzdělávací strategie, využití dramatických, výtvarných a hudebních aktivit, úloha dospělého ve filozofování s dětmi2. Práce s filozofickým příběhem (formulace otázek, evokace zkušeností, ověřování hypotéz, zkoumání pojmů,hledání paralel v literatuře, fantazírování, reflexe hodnocení, shrnutí)3. Zahraniční literatura s filozofickými tématy (např. přátelství, odlišnost, štěstí, radost, strach, čas, smrt)4. Filozofická témata v českých publikacích5. Filozofická témata v integrovaném vzdělávání - skupinová tvorba tematického celku6. Prezentace vytvořených tematických celků

Získané způsobilosti

Student využívá vhodných vzdělávacích strategií pro filozofování s předškolními dětmi, prezentuje vlastní názor ve filozofickém dialogu.

Literatura

Zoller, E.:. Učíme děti ptát se a přemýšlet, Praha, Portál, 2012. Svobodová E., Váchová A. a Vítečková M.:. Do školky za zvířátky: metodika práce s příběhy v MŠ. Praha, Portál, 2012. Klíma, I.:. Jak daleko je slunce, Praha, Portál, 2012 Milne, A.A., Medvídek Pú, Praha Albatros, 1998. Sharp, A. M.:. Nemocnice pro panenky, České Budějovice, TF JU, Centrum filozofie pro děti, 2010. Mrázková, D.:. Neplač, muchomůrko, Praha, Albatros 1981 Muller, E., Příběhy z měsíční houpačky, Praha, Portál, 2010. Čtvrtek, V.:. Pohádky z pařezové chaloupky Křemílka a Vochomůrky, Albatros, Praha, 2001. Urban, I., Pojar, B., Štěpánek, M.:. Pojďte, pane, budeme si hrát, DVD KF, Praha, 2002. Sharp, A. M.:. Saša a Markétka, České Budějovice, TF JU, Centrum filozofie pro děti, 2011. Hrubín, F.:. Špalíček veršů a pohádek, Albatros, Praha, 2008.

Požadavky

Aktivní účast, tvorba integrovaného celku s filozofickým tématem (skupinová práce)

Garant

PaedDr. Alena Váchová

Vyučující

PaedDr. Alena Váchová