Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodika hrových činností I (KPE / MHČB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MHČB1 - Metodika hrových činností I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- hra jako prostředek komunikace i metoda vzdělávání- hry se jmény- hry pro sebepoznání- hry "ledolamy" k poznání druhých- paidia a ludus - hra a věk dítěte- Fink, Huizing, Cailloise, Příhoda - filozofie her- Zákonitosti her- Volná hra- Hra a smyslové vnímání- Pohybové hry

Získané způsobilosti

Student umí objasnit a respektovat znaky a zákonitosti her. Vysvětlit roli pedagoga ve vztahu k volné hře. Zadat a vést hru řízenou ve skupině spolužáků, upravit ji pro určitou věkovou skupinu. Vysvětlit roli hračky ve hře.

Literatura

Helus Z.:. Dítě v osobnostním pojetí, Portál Praha, 2005. Svobodová, E.:. Dramatická výchova. Praha, RAABE, 1998. Huizing, J.:. Homo ludes. Mladá fronta, Praha, 1972. Svobodová E.:. Hra v mateřské škole. Sborník RAABE, Řízení mateřské školy, Praha, 2005. Rezková, V.:. Hra ve světě předškolního dítěte. RAABE , Praha, Řízení MŠ, ZD, 2004. Caillois, R.:. Hry a lidé. Nakladatelství Studia Ypsilon, Praha, 1998. Machková E.:. Jak se učí dramatická výchova, DAMU 2007. Opravilová, E. a kol.:. Malý průvodce dramatickou výchovou v mateřské škole. Praha, Artama, 1992. SMOLÍKOVÁ, K. A KOL.:. Manuál k Rámcovému programu pro předškolní vzdělávání., Praha 2005. Kol.:. Metodické listy. Praha, RAABE. Machková, E.:. Metodika dramatické výchovy. Praha, Artama, 1992. Fink, E.:. Oáza štěstí. Praha, Mladá fronta, 1992. PŘÍHODA, V.:. Ontogeneze lidské psychiky. Praha, 1974. Svobodová, E. - Švejdová, H.:. Osobnostně sociální přístup v práci učitelky. Praha, RAABE, 1999. Svobodová E.:. Prosociální činnosti v předškolním vzdělávání, RAABE, Praha, 2007. Kol.:. Vedení mateřské školy. Praha, RAABE. Caiatiová, M. a kol.:. Volná hra. Praha, Portál, 1995.

Požadavky

příprava a realizace řízené hry, katalog her, reflexe knihy Volná hra Caiatiová a kol.

Garant

Mgr. Eva Svobodová

Vyučující

Mgr. Martina LietavcováMgr. Eva Svobodová