Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Hlasová a řečová výchova pro učitele (KPE / MHŘB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MHŘB - Hlasová a řečová výchova pro učitele, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahem předmětu je praktické a činnostní studium hlasu a řeči jakožto psychosomatické disciplíny, kde hlasotvorná aktivita působí svými psychofyziologickými důsledky zpětně jako hybná síla rozvoje lidské individuality.Práce v semináři bude probíhat se zřetelem k problematice pedagogické komunikace.1.-2. dech3.-4. hlasotvorba, inervace bránice5.-6. rezonance, dechová opora, rozsah hlasu7. artikulace8. konotativní významy hlasu v pedagogické komunikaci9. hlasová hygiena, hlasové poruchy10. relaxační techniky se zaměřením na hlas11. hlas a sebepojetí12.-13. řeč, aktivní čtení textu14. videonahrávka z hodin jako prostředek k sebereflexi studenta a k reflexi vyučující

Získané způsobilosti

Student si osvojuje hlasovou kompetenci pro výkon svého budoucího povolání.

Literatura

COBLENZER, H., MUHAR, F.:. Dech a hlas: návod k dobré mluvě. Praha: Akademie múzických umění, 2001. VÁLKOVÁ, L., VYSKOČILOVÁ, E.:. Hlas individuality. Psychosomatické pojetí hlasové výchovy. Praha: Akademie múzických umění v Praze, 2005. VYSKOČIL, I., a kol.:. Hlas, mluva, řeč: sborník ze semináře 3. 6. 2005, 11. 11. 2005. Praha: Ústav pro výzkum a studium autorského herectví DAMU, 2006. VYDROVÁ, J.:. Rady ze zpívání. Praha: Práh, 2009. LEWIS, D.:. Tao dechu. Naučte se správně dýchat. Praha: Pragma, 1996. TICHÁ, A.:. Učíme děti zpívat. Praha: Portál, 2005.

Požadavky

Aktivní účast na seminářích, reflexe realizovaných činností.

Garant

Mgr. Alena NOHAVOVÁ, Ph.D.