Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Literatura pro děti I (KPE / MLDB1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MLDB1 - Literatura pro děti I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

- Literatura jako teoretický pojem, historický vznik literatury a její místo ve vzdělávání, počátky literatury pro děti.- Folklorní pohádka, nepohádkové folklorní prozaické útvary.- Lidová poezie jako inspirace, báseň jako způsob sdělení, jazykový a tematický plán, sdělnost jazykových prostředků pro děti.- Narace a příběh.- Světová literatura pro děti, historie, současnost.- Česká literatura pro děti - historie a současnost, exilová literatura.- Ceny za literaturu pro děti a oceněné knihy

Získané způsobilosti

Student je schopen rozlišit kvalitní a nekvalitní literaturu pro děti a orientuje se v knihách vhodných pro práci v mateřské škole.

Literatura

Strnadová, K.:. Literární výchova v Mateřské škole. 1 vyd. Praha: Vydavatelství naše vojsko, 1989. Gebhartová, V.:. Literatura pro děti. Praha: SPN, 1987. Mertin, V. a kol.:. Metodická příručka k vyučování českému jazyku a literatuře v 1.ročníku ZŠ. Praha: Fortuna, 2001. Kádnerová, B.:. Metodika literární výchovy v mateřské škole, Praha: SPN, 1982. Svobodová E., Švejdová H.:. Metody dramatické výchovy v mateřské škole, Praha, Portál, 2011. Gejdušová, I.:. Osobnosti a díla světové literatury pro mládež. Ostrava: PdF OU, 2003. Peseschkian, N.:. Příběhy jako klíč k dětské duši. Praha: Portál 1999. ISBN 80-7178-275-0. Veberová, E.:. Soubor textů k literární výchově v mateřské škole, Praha: SPN, 1981. Toman, J.:. Současná česká literatura pro děti a mládež. Brno: Akademické nakl. CERM, 2000. Hutařová, I.:. Současní čeští ilustrátoři knih pro děti a mládež. Praha: ÚIV, 2004. Hutařová, I., Hanzová, M.:. Současní čeští spisovatelé knih pro děti a mládež. Praha: Ústav pro informace ve vzdělávání, 2003. Specializované odborné časopisy Informatorium, Zlatý máj, Ladění, Tvořivá dramatika, Komensk. Bettelheim, B.:. Za tajemstvím pohádek. Praha: Lidové noviny, 2000. ISBN 80-7106-290-. Urbanová, S., Rosová, M.:. Žánry, osobnosti, díla. Historický vývoj žánrů české literatury pro děti a mládež - antologie. Ostrava: FF OU, 2002.

Požadavky

Přečíst minimálně 20 knih od vybraných autorů a pořídit z nich záznam.Recenze soudobé české knihy pro děti.

Garant

Mgr. Romana Fabešová

Vyučující

Mgr. Romana Fabešová