Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Řečové a rozumové činnosti (KPE / MŘRK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MŘRK - Řečové a rozumové činnosti, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Souvislost a vzájemná podpora jazykového a rozumového vývoje, jazyk a řeč, poznávací procesy - součásti psychologické oblasti vzdělávacího obsahu RVP PV2. Rozvoj poznávacích procesů3. Podmínky pro podporu jazykového a rozumového vývoje v mateřské škole, respektování principu individualizace4. Rozvoj receptivních jazykových dovedností - naslouchání, porozumění5. Rozvoj produktivních jazykových dovedností - výslovnosti,slovní zásoby, souvislého mluvního projevu, dorozumívání6. Podpora rozvoje komunikační kompetence dětí v souladu se ŠVP PV, jazykové a rozumové aktivity v integrovaném vzdělávacím celku

Získané způsobilosti

Zvládat vzdělávací strategie v oblasti jazykových a rozumových činností a používat je při přípravě a realizaci integrovaných celků v MŠ. Využívat pedagogických situací a schopnosti improvizace k rozvíjení jazykových a rozumových schopností dětí. Respektovat principy individualizace, charakterizovat vývoj řeči a kognitivních schopností v předškolním věku.

Literatura

Svobodová E., Váchová A. a Vítečková M.:. Do školky za zvířátky, metodika práce s příběhy v MŠ. Praha, Portál, 2012. Nápravníková, H.:. Kognitivní činnosti v předškolním vzdělávání, Raabe, s.r.o., Praha 2011. Opravilová E., Filcík G.:. Než půjdeš do školy I., Praha, Blug 1995. Opravilová E., Filcík, G.:. Než půjdeš do školy II., BLUG, Praha 1996. Váchová, A.:. Výslovnost, Porozumění, Gramatická správnost řeči, Dorozumívání, Vyjadřování, Očekávané výstupy v praxi MŠ Metodická podpora k připravované revizi RVP PV. Raabe, s.r.o., Praha 2012, ISSN 1808-563X. Bednářová, J., Šmardová, V.:. Diagnostika dítěte předškolního věku. (Od 3 - 6 let) Brno: Computer Press, 2007. Opravilová, E.:. Dítě si hraje a poznává svět, SPN 1988. Informatorium 3-8, současná i starší vydání. Internetový portál: vuppraha.cz. Swierkoszová, J.:. Metoda "Dobrého startu", Kasimo, Ostrava 1998. Mertin V., Gillernová , I.:. Psychologie pro učitelky mateřské školy, Portál Praha, 2010. Veberová, E., Hřebejková, J., Dušková, M., Filcík, G.:. Těšíme se do školy, SPN, Praha 1990. Nápravníková, H.:. Vnímání, Očekávané výstupy v praxi MŠ Metodická podpora k připravované revizi RVP PV. Raabe, s.r.o., Praha 2012. VUP Praha: Pedagogické hodnocení v pojetí RVP PV.

Požadavky

příprava aktivity rozvíjející řeč a poznání v rámci integrovaného vzdělávacího celku

Garant

PaedDr. Alena Váchová

Vyučující

PaedDr. Alena Váchová