Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do pedagogiky (KPE / MUPK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / MUPK - Úvod do pedagogiky, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Pedagogika, její struktura a vztahy k dalším společenským vědám.Základní kategorie pedagogiky a proměna jejich obsahu v historickém vývoji.Pedagogické názory vybraných osobností (J. A. Komenský, J. J. Rousseau a další).Pojetí výchovy v pedagogických alternativách 20. století.Vybraná témata učitelské profese (profesionální etika, kreativita, kompetence atd.).Vzdělávání pro 21. století - vize a konkrétní podoba vzdělávacích programů.

Získané způsobilosti

Student získává competence k chápání obsahu základních pedagogických pojmů - zejména pojmu výchova. Vzdělání je schopen vidět v širších historických a společenských souvislostech. Je disponován k aplikaci vybraných pedagogických poznatků do vlastního působení.

Literatura

Průcha,J. Alternativní školy. Praha. 1996. VAŠUTOVÁ, J.:. Být učitelem. Praha., 2007. Průcha,J. Moderní pedagogika. Praha, Portál. 1997. Krejčí,V. Náčrt vývoje výchovy, školství a pedagogiky. Ostrava. 1988. SPILKOVÁ, V.:. Proměny primární školy a vzdělávání učitelů v historicko-srovnávací perspektivě. Praha., 1997. Průcha,J. Proměny vzdělávání v mezinárodním kontextu. Praha. 1992. Předškolní výchova a primární vzdělávání v zemích Evropské unie. Praha. 1996. Walterová,E. Rozvoj národní vzdělanosti a vzdělávání učitelů v evropském kontextu. Praha. 2000. Delors,J. Učení je skryté bohatství (Vzdělávání pro 21. století) Praha. 1997. WALTEROVÁ,E. a kol.:. Úloha školy v rozvoji vzdělanosti. Brno, Paido, 2004. Pelikán,J. Výchova jako teoretický problém. Ostrava. 1995. Pařízek,V. Základy obecné pedagogiky. Praha. 1996.

Požadavky

Účast na konzultacích.Průběžné studium doporučené literatury.Zpracování konspektu prostudované odborné knihy.Zpracování seminární práce s aplikací vlastních zkušeností z pedagogického působení.

Garant

doc. PhDr. Ludmila Prokešová, CSc.

Vyučující

doc. PhDr. Alena Hošpesová, Ph.D.doc. PhDr. Ludmila Prokešová, CSc.