Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie osobnosti a jejího vývoje (KPE / OSOK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / OSOK - Psychologie osobnosti a jejího vývoje, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Předmět psychologie osobnosti a vývojové psychologie, základní metody.2) Základní psychologické koncepce osobnosti.3) Struktura a dynamika osobnosti.4) Typologický přístup, teorie temperamentu.5) Vlohy, schopnosti, inteligence.6) Problematika charakteru, postojové a volní rysy.7) Motivační dispozice a motivační tendence osobnosti.8) Integrace osobnosti, sebepojetí, identita.9) Mechanizmy utváření osobnosti, vývoj, zrání a učení.10) Vývojové teorie.11) Socializace osobnosti, základní emoční vztah, deprivace a subdeprivace.12) Charakteristika vývoje v období dětství a adolescence.13) Vývojové etapy v období dospělosti a stáří.14) Význam mezilidských vztahů pro vývoj osobnosti.

Získané způsobilosti

Student získá základní vědomosti z oblasti teorie osobnosti, orientaci v hlavních přístupech k osobnosti a metodách zkoumání. Znalosti o utváření osobnosti a vývojových zvláštnostech umí prakticky aplikovat a také využívat v oblasti sebepoznání.

Literatura

Říčan, P.:. Cesta životem. Praha, 2006. Helus, Z.:. Dítě v osobnostním pojetí. Praha 2004, Portál. Coan, R. W.:. Optimální osobnost a duševní zdraví. Praha, Grada, 1999. Smékal, V.:. Pozvání do psychologie osobnosti. 2002, Barrister a Principal. Kern H., Mehlerová Ch.:. Přehled psychologie. Praha 1999, Portál. Drapela, V. J.:. Přehled teorií osobnosti. Praha, Portál, 1997. Nakonečný, M.:. Psychologie osobnosti. Praha, Academia, 1995. Říčan, P.:. Psychologie osobnosti. Obor v pohybu, Praha 2007, Grada Publishing. Čáp, J., Mareš J.:. Psychologie pro učitele. Praha 2001, Portál. Fontana, D.:. Psychologie ve školní praxi. Praha, Portál 2003. Čačka O.:. Psychologie vrstev duševního dění osobnosti a jejich diagnostika, Praha 2002. Balcar, K.:. Úvod do studia psychologie osobnosti. Praha, SPN, 1983. Vágnerová, M.:. Vývojová psychologie. Praha, Portál, 2000.

Požadavky

aktivní účast na seminářích, vlastní výstupy nebo prezentace, portfolio

Garant

doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.PhDr. Olga VaněčkováMgr. Jan Vaněk

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.PhDr. Olga VaněčkováMgr. Jan Vaněk