Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Osobnostní a sociální výcvik (KPE / OSVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / OSVK - Osobnostní a sociální výcvik, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1.Osobnost pedagoga, já jako pedagog (ideál, kompetence pedagoga)2.sebepoznání ( vlastní zkušenosti, sebereflexe, reflektování úspěchů, společně ve dvojici, skupině)3.sebepojetí4.techniky zvládání zátěže5.syndrom vyhoření6.efektivní učení se7.rozvoj tvořivosti8.posilování schopnosti improvizace9. Komunikace (verbální a neverbální)10.Rozvoj schopnosti spolupráce ve skupině11+ 12.Reflexe studentů na zadané téma

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je rozvoj osobnostních a sociálních kompetencí studentů ve spojení s jejich příští profesí.

Literatura

KOLÁŘ J., LAZAROVÁ B. K sobě, k druhým, k profesi: teorie, programy a metody osobnostního a sociálního rozvoje pedagogických pracovníků. Brno, MU, 2008. KŘÍŽ P. Kdo jsem, jaký jsem: aktivity pro osobnostní a sociální výchovu k podpoře sebepoznání a sebepojetí. Kladno, AISIS, 2005. MAREŠ J., KŘIVOHLAVÝ J. Komunikace ve škole - vybrané kapitoly k tématu. Masarykova univerzita, Brno 1995. HEŘMANOVÁ V. Profesní sebepojetí učitelů. Univerzita J.E.Purkyně, Ústí nad Labem, 2004. WAY B. Rozvoj osobnosti dramatickou improvizací. ISV nakladatelství, Praha 1996. ŠVINGAROVÁ D. Stres a "vyhoření" u profesionálů pracujících s lidmi. Technická univerzita v Liberci, katedra sociálních studií a pedální pedagogiky, Liberec, 2006. VALENTA J. Učit se být, Agent. Strom, Praha 2000. KOŤA J. Učitel a jeho profese. In KASÍKOVÁ H., VALIŠOVÁ A.: Pedagogické otázky současnosti. ISV nakladatelství, Praha 1994.

Požadavky

aktivní účast na seminářích, seminární práce na téma Já jako pedagog, její prezentace a obhájení.

Garant

PhDr. Miluše VÍTEČKOVÁ, Ph.D.