Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopatologie (KPE / PATK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PATK - Psychopatologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Normalita a patologie.2. Bio-psycho-sociální podmíněnost osobnosti. Interakce dědičnost/ prostředí.3. Zátěžové situace, frustrace, konflikt, stres, deprivace.4. Nemoc jako psychologický problém.5. Demence- mentální retardace.6. Psychotické poruchy, schizofrenie.7. Poruchy nálad, afektivní poruchy.8. Neurotické poruchy.9. Poruchy osobnosti.10. Agresivní chování.11. Závislosti, návykové, impulzivní poruchy.12. Sociální patologie a rodina. Sy CAN.13. Sociální patologie a společnost. Sociokulturní handicap .14. Psychoterapie a její možnosti.

Získané způsobilosti

Orientace v problematice psychopatologie, osvojení základních vědomostí o příčinách a projevech poruch a obtíží a jejich klasifikace. Zvýšení vnímavosti k potřebám postižených, znalost možností prevence a terapie.

Literatura

Dörner, K. - Plog, U.:. Bláznit je lidské. Učebnice psychiatrie a psychoterapie. Praha, Grada, 1999. Říčan, P. - Krejčířová, D. a kol.:. Dětská klinická psychologie. Praha, Grada, 1999. Baštecká a kol.:. Klinická psychologie v praxi. Praha, Portál 2003. Cohen. R.M.:. Nejčastější psychické poruchy v klinické praxi. Praha, Portál 2002. Coan, R. W.:. Optimální osobnost a duševní zdraví. Praha, Grada, 1999. Praško, J. a kol.:. Poruchy osobnosti. Praha, Portál 2003. Drapela, V. J.:. Přehled teorií osobnosti. Praha, Portál, 1997. Vágnerová, M.:. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha, Grada 2004. Dunovský, J. a kol.:. Sociální pediatrie. Praha, Grada, 1998. Baštecká, B. & kol.:. Terénní krizová práce . Praha, Portál 2005. Bentovin, A.:. Týrání a sexuální zneužívání v rodinách. Praha, Grada, 1998.

Požadavky

aktivní účast na seminářích, vlastní výstupy nebo prezentace, portfolio

Garant

PhDr. Marta Franclová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marta Franclová, Ph.D.