Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Pedagogická psychologie (KPE / PGPSP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PGPSP - Pedagogická psychologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Osobnostní přístup; inspirační zdroje současného pojetí edukaceSocializace (promární x sekundární, sociální učení Odměny a tresty, hodnocení)Interakce v edukačním procesu, sociální potřeby (rozvoj a kultivace) - afiliace, prestiže, K. Horneyová - směry vztahování se k lidemKlima třídy, vliv učitele na jeho utváření, orientace na klima vs. orientace na výkonRozvoj sebepojetí dětí; rozvoj emoční inteligence; rozvoj morálního usuzování, rozvoj resiliencePráce s atribucemi - jako významný moment v primární školeMotivace - poznávací, sociální, výkonová, zóna nejbližšího vývoje, práce s cíli,Vliv očekávání učitele na žákaVýchovné styly; psychologická problematika individuálního přístupu, vedení k rozvoji autoregulovaného učeníPsychologická problematika hodnocení

Získané způsobilosti

student se orientuje v klíčových tématech pedagogické psychologie, dokáže propojit teoretické poznatky z tohoto předmětu s praxí

Literatura

Čáp, J., Mareš, J.:. Psychologie pro učitele. Praha, Portál 2001. Fontana, D.:. Psychologie ve školní praxi. Praha, Portál, 1996. Čáp, J.:. Psychologie výchovy a vyučování. Praha, UK 1993. Cangelosi, J.S.:. Strategie řízení třídy. Praha, Portál 1994. Reynolds, C. R. & Gutkin, T. B.:. The Handbook of School Psychology. New York: J. Wiley & Sons. Inc. 1998.

Požadavky

aktivní účast ve výuce, okomentovaný seznam přečtené literatury, seminární práce dle vlastního výběru (formu volí student po dohodě s vyučujícím)

Garant

prof. PhDr. František Man, CSc.

Vyučující

prof. PhDr. František Man, CSc.