Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie osobnosti a jejího vývoje (KPE / POEVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / POEVK - Psychologie osobnosti a jejího vývoje, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1) Předmět psychologie osobnosti a vývojové psychologie, základní metody.2) Základní psychologické koncepce osobnosti.3) Struktura a dynamika osobnosti.4) Typologický přístup, teorie temperamentu.5) Vlohy, schopnosti, inteligence.6) Problematika charakteru, postojové a volní rysy.7) Motivační dispozice a motivační tendence osobnosti.8) Integrace osobnosti, sebepojetí, identita.9) Mechanizmy utváření osobnosti, vývoj, zrání a učení.10) Vývojové teorie.11) Socializace osobnosti, základní emoční vztah, deprivace a subdeprivace.12) Charakteristika vývoje v období dětství a adolescence.13) Vývojové etapy v období dospělosti a stáří.14) Význam mezilidských vztahů pro vývoj osobnosti.

Získané způsobilosti

Student získá základní vědomosti z oblasti teorie osobnosti, orientaci v hlavních přístupech k osobnosti a metodách zkoumání. Znalosti o utváření osobnosti a vývojových zvláštnostech umí prakticky aplikovat a také využívat v oblasti sebepoznání.

Literatura

Říčan, P.:. Cesta životem. Praha, 2006. Helus, Z.:. Dítě v osobnostním pojetí. Praha 2004, Portál. Coan, R. W.:. Optimální osobnost a duševní zdraví. Praha, Grada, 1999. Smékal, V.:. Pozvání do psychologie osobnosti. 2002, Barrister a Principal. Kern H., Mehlerová Ch.:. Přehled psychologie. Praha 1999, Portál. Drapela, V. J.:. Přehled teorií osobnosti. Praha, Portál, 1997. Nakonečný, M.:. Psychologie osobnosti. Praha, Academia, 1995. Říčan, P.:. Psychologie osobnosti. Obor v pohybu, Praha 2007, Grada Publishing. Čáp, J., Mareš J.:. Psychologie pro učitele. Praha 2001, Portál. Fontana, D.:. Psychologie ve školní praxi. Praha, Portál 2003. Čačka O.:. Psychologie vrstev duševního dění osobnosti a jejich diagnostika, Praha 2002. Balcar, K.:. Úvod do studia psychologie osobnosti. Praha, SPN, 1983. Vágnerová, M.:. Vývojová psychologie. Praha, Portál, 2000.

Požadavky

aktivní účast na seminářích, vlastní výstupy nebo prezentace, portfolio

Garant

Mgr. Jan Vaněk

Vyučující

Mgr. Zdeňka BAJGAROVÁMgr. Jan Vaněk