Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poradenská psychologie (KPE / PRPP)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PRPP - Poradenská psychologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Odborné poradenství, typy poradenských směrů.2. Osobnost a kompetence poradenského psychologa.3. Citová vazba mezi poradcem a klientem.Etická dimenze poradenství.4. Psychologické vyšetření, metody.5. Posuzování školní zralosti.Výstupy z vyšetření.6. Potíže mladších školních žáků.SPU, ADHD.7. Reedukace a reedukační strategie /dyslexie, dysortografie/.8. Poradenské a terapeutické intervence9. První směrová volba povolání, metody zjištění.10. Druhá směrová volba povolání, metody.11. Předmanželské a manželské poradenství.12. Práce s rodinou, rodinná terapie.

Získané způsobilosti

V předmětu bude student rozvíjet schopnost empatie, aktivního naslouchání, spolupráce, Pochopí hlouběji potíže dětí se specifickými poruchami učen, a to jak tyto potíže ovlivňují slabší školní výkon. Uvědomí si potřebu užší spolupráce s psychologem, roli odborného vyšetření (zjištění faktorů ovlivňujících výkon) a potřebu následného působení (reedukace).

Literatura

Novák, T.:. Partnerské a rodinné poradenství. Práce s klienty.Praha: Grada 2006. Gabura, J., Pružinská, J.:. Poradenský proces. Praha, Slon 1995. Dryden,W.:. Poradenství, Praha, Portál 2008. Zelinková, O.:. Poruchy učení. Praha: Portál 2008. Matějček, Z.:. Praxe dětského psychologického poradenství. Praha, SPN 1991. Mezera, A.:. Pro jaké povolání se hodím? Praha, Computer Press 2002. Pokorná, V.:. Teorie a náprava vývojových poruch učení a chování.Praha: Portál 2002. Kolektiv:. Poradce k volbě povolání. Praha, Raabe 2003. Koščo, J. a kol.:. Poradenská psychológia. Bratislava, SPN 1987. Učitelské noviny, časopis Výchovné poradenství, Psychológia a patopsychológia dieťata. Drapela, J.V., Hrabal, Vl.:. Vybrané poradenské směry.Teorie a strategie. Praha, UK 1995.

Požadavky

Aktivní účast na semináříchPrezentace odborného tématu v programu Power Point

Garant

Mgr. Jan Vaněk