Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Poradenská psychologie (KPE / PRPZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PRPZ - Poradenská psychologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět poradenské psychologie, specifika.2. Osobnost poradenského psychologa.3. Metody poradenské psychologie.4. Psychologické poradenství v předškolním věku.5. Psychologické poradenství v mladším školním věku.6. Poradenství pro děti se SPU, mentální retardací.7. Poradenství pro nadané a talentované, rozvíjení tvořivosti.8. Psychologické poradenství ve starším školním věku, možné problémy9. Adolescence a poradenská psychologie. Volba povolání .10. Mladá dospělost, možnosti poradenské psychologie.11. Předmanželské a manželské poradenství12. Práce s rodinou, rodinné mýty a rituály, rodinná terapie13. Poradenství pro handicapované, nemocné a staré.14. Seznámení s některými testovými metodami.

Získané způsobilosti

Základní informace o obsahu práce a možnostech poradenské psychologie, a to v různých etapách života člověka. Poznání organizace práce v poradnách, jejich personálním obsazení, spolupráci s dalšími partnery - rodiči a učiteli.

Literatura

Říčan, P. Cesta životem. Praha, Portál, 2004. Hadj Moussová, Z., Dublinský, J. a kol.:. Diagnostika . Ped.psych.poradenství II. Praha, UK 2002. Elliot, J., Place, M.:. Dítě v nesnázích - prevence, příčiny, terapie. Praha, Grada Publishing. 2002. Kopřiva, K. Lidský vztah jako součást profese. Praha, Portál, 1997. Z Novák, T.:. Manželské a rodinné poradenství. Praha, Grada Publishing, 2006. Hadj Moussová, Z. a kol:. Pedagogicko-psychologické poradenství I. Praha, UK 2005. Vágnerová, M., Klégrová, J.:. Poradenská psychologická diagnostika dětí a dospívajících. Praha, Nakl. Karolinum , 2008. Koščo, J. a kol.:. Poradenská psychológia. Bratislava, SPN, 1987. Pešová, I., Šamalík, M.:. Poradenská psychologie pro děti a mládež. Grada Publishing, Praha 2006 . Gabura, J., Pružinská, J.:. Poradenský proces. Praha, Slon, 1995. Dryden, W.:. Poradenství. Praha, Portál 2008. Matějček, Z.:. Praxe dětského psychologického poradenství. Praha, Portál, 1991. Sobotková, I.:. Psychologie rodiny. Praha, Portál, 2001. Vágnerová, M.:. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha, Portál, 2001 . Drapela, J. V., Hrabal, V.:. Vybrané poradenské směry. Teorie a strategie. Praha,UK, 1995. Vágnerová, M.:. Vývojová psychologie. Praha, Portál, 1999.

Požadavky

Orientace v problematice řešené pedagogicko-psychologickými poradnami, poznání diagnostických možností, způsoby vedení klientů, přínos spolupráce s pedagogicko-psychologickými poradnami pro žáky, jejich rodiče a učitele.

Garant

Mgr. Jan Vaněk

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.Mgr. Veronika PlacháMgr. Jan Vaněk