Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie smyslu a odpovědnosti (KPE / PSOZ)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PSOZ - Psychologie smyslu a odpovědnosti, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

TÉMATA SEMINÁŘE (pořadí není závazné)1) Vzájemné seznámení, ANKETA: motivy a očekávání studentů. Pravidla semináře jako "dílny". Co osvěžit z Psychologie (osobnosti, vývojové a sociální).2) ZÁKLADNÍ POJMY: Anketa + diskuse: ZODPOVĚDNOST (zodpovídat se komu) vs ODPOVĚDNOST (chovat se odpovědně "o sobě": "per se"),3) Smysl výchovy a VYCHOVÁVÁNÍ pro rodiče aj. VYCHOVATELE.4) Smysl ŽIVOTA. Smysl hledání smyslu. Proměny (stadia) lásky.5) Smysl RODINY. Vliv "rodinné kultury" na postoje a odpovědné chování dětí i dospělých6) Psychologický význam DĚTSTVÍ pro další život člověka. Dávání a přijímání (braní).7) Rodina a role (a postavení) jedince v různých kulturách - a v proměnách naší, tzv. "křesťanské", kultury.8) Psychologicky SMYSL: mýtu, pověry, předsudku, předpojatosti, ?víry: MÝTY společenské (národních, klubových aj.), rodinné, individuální, ?, genderové9) Psychologický význam OBYČEJŮ A RITUÁLŮ. NÁVYK, ÚZUS, obyčej: stravovací, komunikační, ?10) SEBEREFLEXE a MODLITBA: koncentrace, kontemplace, meditace, ?11) Smysl AGRESE a AGRESIVITY v přírodě - a v moderní společnosti. BOJ vs POZITIVNÍ USILOVÁNÍ o něco.12) Psychologický smysl AKTUÁLNÍCH POTÍŽÍ (choroby: ne-moci) pro potenciální ROZVOJ a ZDRAVÍ.13) Kdo - a komu odpovídá v globalizovaném, multikulturním světě. Psychologický smysl xenofobie a rasismu.14) Závěrečná (zápočtová) "KONFERENCE": presentace portfolií, projektů a esejí

Získané způsobilosti

Psychologické aspekty hledání a nalézání smyslu: života, výchovy, seberozvoje a osobni odpovědnosti. Seminář nabízí budoucím učitelům variantu pozitivního, akceptujícího přístupu i k negativním společenským a výchovným jevům, jako nuda, intolerance, drogové i jiné závislosti, agresivita, šikana, delikvence.

Literatura

Lucasová:. Logoterapie ve výchově. Praha, Portál, 1998. Heidbrink:. Psychologie morálního vývoje. Praha, Portál, 1997. Krebs, V. a kol. Sociální politika. Praha: ASPI, 2007. ISBN 80-7357-050-5.Frankl:. Vůle ke smyslu. Cesta, 1995.

Požadavky

ÚKOLY A POVINNOSTIA. Průběžné -po celý (kurz):1. PORTFOLIO (povinně): JAKO "PRACOVNÍDENÍK" POSTUPNĚ VYTVÁŘENÝ SOUBOR POZNATKŮ PRO BUDOUCÍ PRÁCI V ROLI 2. REFERÁT nebo koreferát (volitelně), například kazuistika 3. PROJEKTY (volitelné) 4. ESEJE (volitelné) k aktuálním tématům semináře.5. RECENZE (volitelné) tematicky souvisejícího, literárního či jiného dílaB. Závěrečná povinnost - ESEJ "CO SI ODNÁŠÍM pro svou profesní praxi ZE SEMINÁŘE a z aktivit s ním souvisejících"C. Zápočtová "KONFERENCE": presentace portfolií, projektů a esejí.

Garant

Mgr. Alena NOHAVOVÁ, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Alena NOHAVOVÁ, Ph.D.