Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Předškolní pedagogika I (KPE / PSPK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PSPK1 - Předškolní pedagogika I, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do předškolní pedagogiky, vztah předškolní pedagogiky a předškolní výchovy2. Předškolní pedagogika jako problém sociální a vzdělávací politiky3. Geneze cílů a koncepcí předškolní výchovy v historické perspektivě4. Současné pojetí předškolní výchovy v ČR5. Systém předškolních institucí v ČR

Získané způsobilosti

Znalost klíčových pojmů a souvislostí: pojetí předškolní pedagogiky - předškolní pedagogika v systému pedagogických disciplin - vztah předškolní pedagogiky k obecné pedagogice. Historický vývoj předškolní výchovy - proměny cílů předškolní výchovy . Podstata výchovného působení v raném věku a předškolním období. Struktura preprimárních institucí.

Literatura

Mišurcová, V.:. Dějiny teorie a praxe výchovy dětí předškolního věku v 19. a 20. století. Praha: SPN. Komenský, J.A.:. Informatorium školy mateřské. Praha: Kalich, 1992. Národní program rozvoje vzdělávání v České republice. Praha: MŠMT, 2001. Předškolní výchova a primární vzdělávání v zemích Evropské unie. Praha: Eurydice, 1996. Čapková, D.:. Předškolní výchova v díle J.A. Komenského, jeho předchůdců a následovníků. Praha:. Uhlířová, J.:. Role hry v Komenského pedagogické koncepci. Praha: UK PedF, 2003. Dostál, A.M.; Opravilová, E.:. Úvod do předškolní pedagogiky. Praha: SPN, 1985. Pařízek, V.:. Základy obecné pedagogiky. Praha: UK PedF, 1996. ISBN 80-04-23897-1.

Požadavky

aktivní účast, seminární práce

Garant

doc. PhDr. Alena Hošpesová, Ph.D.

Vyučující

doc. PhDr. Alena Hošpesová, Ph.D.