Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychologie rodiny (KPE / PSR)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PSR - Psychologie rodiny, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociologický a kulturně antropologický pohled na rodinu,2. Životní cyklus rodiny3. Rodina jako systém4. Vybrané pojmy z psychologie rodiny5. Interakce a komunikace v rodině6. Výchovné styly v rodině7. Rodinné mýty a rituály8. Sourozenecké konstelace9. Diagnostika rodiny10. Funkční versus dysfunkční rodina11. Trauma v rodině /syndrom CAN/12. Partneři a rozchody13. Psychoterapie rodiny, rodinná terapie, párová terapie14. Rodina s hendikepovaným dítětem

Získané způsobilosti

Obecný pohled na rodinu a její funkci v historicko společenském pohledu.Zásady fungování rodiny.Význam interakcí a komunikací v rodině.Rodina problémová a rodina v rozvodu.Děti v rodině, vlastní, adoptované, nemocnéMožnosti práce s rodinou.

Literatura

MATĚJČEK, Z.:. Děti, rodina a stres. Praha, Galén 1994. Archerová, C.:. Dítě v náhradní rodině. Praha, Portál 2001. CHIRBAN, J.T.:. Interviewing in Depth. The Interactive-Relational Approach. London : Sage Publications. 1996. KRATOCHVÍL, S.:. Manželská terapie. Praha, Portál 2000. NOVÁK, T.:. Manželské a rodinné poradenství. Praha, Grada 2006. WILLI, J.:. Párová terapie.Hradec Králové: Konfrontace 1993. KLIMEŠ, J.:. Partneři a rozchody.Praha, Portál 2005. SOBOTKOVÁ, I.:. Psychologie rodiny. Praha, Portál 2000. CHVÁLA,V., TRAPKOVÁ,L.:. Rodinná terapie a teorie jin-jangu. Praha: Portál 2008. HELLINGER,B.:. Rodinné konstelace. Praha: Triton 2007. SIMON, F.B.,STIERLIN, H.:. Slovník rodinné terapie. Hradec Králové, Konfrontace 1995. FRANCOIS DE SIGNY:. Sociologie současné rodiny. Praha, Portál 1999. SCHLIPPE,A.,SCHWEITZER,J.:. Systemická terapie a poradenství.Brno,Cesta 2006. VÁGNEROVÁ, M.:. Vývojová psychologie. Dětství, dospělost, stáří. Praha. Portál 2000. STRAUSS, A. CORBINOVÁ, J.:. Základy kvalitativního výzkumu, Brno, Sdružení Podané ruce 1999. CORNEAU, G.:. Anatomie lásky, Praha, Portál 2000. SATIROVÁ, V.:. Kniha o rodině.Praha: Práh,Svan, Knižní Klub 1994. KASTOVÁ, V.:. Otcové-dcery, matky-synové.Práce s rodičovskými komplexy jako cesta k vlastní identitě.Praha, Portál 2003. WILLI, J.:. Psychologie lásky. Osobní rozvoj cestou partnerského vztahu. Praha: Portál 2006. SIMON, J.:. Rodinné konstelace.Tok lásky. Praha:Triton 2008. PLAŇAVA, I.:. Spolu každý sám.V manželství a v rodině.Praha, Lidové noviny 1998.

Požadavky

Aktivní přístup v seminářích, schopnost reflexe. Esej a seminární práce na zadané a zvolené téma.

Garant

Mgr. Jan Vaněk

Vyučující

Mgr. Zuzana Bílková, Ph.D.Mgr. Jan Vaněk