Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychopatologie (KPE / PYPB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / PYPB - Psychopatologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Teorie vzniku psychického onemocnění2. Pojetí normy , kritéria zdraví.3. Poruchy psychických funkcí:poruchy vnímání, pozornosti, myšlení.4. Poruchy psychických funkcí: Poruchy inteligence, poruchy sexuálního pudu, poruchy5. Poruchy psychických funkcí: poruchy emotivity, poruchy afektů, poruchy nálad.6. Poruchy psychických funkcí. Poruchy jednání, poruchy vědomí, poruchy spánku. Poruchy osobnosti.7. Duševní poruchy a poruchy chování vyvolané účinkem psychoaktivních látek8. Schizofrenie, schizofrenní poruchy a poruchy s bludy.9. Poruchy nálady.Deprese, bipolární afektivní porucha.10. Neurotické poruchy, poruchy vyvolané stresem a somatoformní poruchy.11. Poruchy příjmu potravy. Poruchy spánku.12. Poruchy osobnosti a chování u dospělých.13. Mentální retardace.14. Poruchy psychického vývoje. Specifické vývojové poruchy řeči a jazyka.Specifické vývojové poruchy školních dovedností.15. Pervazivní vývojové poruchy.Autismus.Aspergerův syndrom.16. Poruchy chování a emocí obvykle se začátkem v dětství a adolescenci.

Získané způsobilosti

Student se seznámí s psychologickými teoriemi vzniku psychických poruch, pochopí funkci jednotlivých symptomů a získá přehled v oblasti terminologie

Literatura

JUNG,S.:. Analytická psychologie její teorie a praxe. Praha, Academia 1992. SVOBDA, M (ed).:. Psychopatologie a psychiatrie. Praha: Portál 2006. VÁGNEROVÁ, M.:. Psychopatologie pro pomáhající profese. Praha: Portál 2008. FOUCAULT, M.:. Dějiny šílenství, Praha: Lidové noviny 1993. SYŘIŠŤOVÁ,E.:. Imaginární svět, Praha: Mladá fronta 1974. E.FROMM.:. Lidské srdce, Praha: Svoboda. HORNEY, K.:. Neuróza a lidský růst. Zápas o seberealizaci. Praha: Pragma a Triton 2000. MAGUIROVÁ,A.:. Stíny duše, Praha: Portál 1999. ČERNOUŠEK:. Šílenství v zrcadle dějin. Praha:Grada Publishing 1994.

Požadavky

Aktivní účast při hodiněPrezentace referátu na odborné téma.

Garant

PhDr. Marta Franclová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marta Franclová, Ph.D.PhDr. Olga VaněčkováMgr. Jan Vaněk