Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná správa ČR (KPE / SBBK1)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SBBK1 - Veřejná správa ČR, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do problematiky, vysvětlení základních pojmů, význam, rozsah, struktura a poslání veřejného sektoru. Všeobecně k moci zákonodárné, výkonné, soudní. Státní společenství a veřejná moc..2. Ústavní a právní základy výkonu veřejné správy. Ústavní systémy. Vertikální a horizontální dělba moci.Úloha veřejné správy v různých politických systémech. Vymezení pojmu správy a veřejné správy?, pojem subjekt a vykonavatel veřejné správy, otázky dělby moci atd.3. Úloha a postavení veřejné správy. Znaky výkonu veřejné správy. Charakter veřejnoprávních činností. Funkce orgánů veřejné správy. Cíle a úkoly činností veřejné správy. Formování subjektů veřejné správy. Kompetence ve výkonu činností veřejné správy. Formy činnosti orgánů veřejné správy. Metody činnosti orgánů veřejné správy.4. Organizační výstavba veřejné správy. Obecné organizační principy výstavby organizačních struktur. Principy výstavby organizací ve veřejné správě. Institucionální složky veřejné správy. Uspořádání veřejné správy v ČR. Působnost a organizace orgánů státní správy. Dvě institucionálně odlišné složky veřejné správy (státní správa, samospráva).5. Působnost a organizace orgánů územní samosprávy. Dvě úrovně územní samosprávy. Vymezení postavení a kompetencí. Orgány územních samospráv. Samostatná a přenesená působnost. Zájmová samospráva.6. Rozhodovací procesy ve veřejné správě a správní řízení. Rozhodovací procesy a jejich obsah.7. Kontrolní systémy ve veřejné správě. Kontrola veřejné správy. Kontrola vykonávaná veřejnou správou. Formy kontroly.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu specializace Veřejná správa má znalosti veřejné správy ČR a EU a znalosti z oblastí sociální politiky, veřejnosti, sociálních skupin a dobrovolnictví. Má schopnosti tyto znalosti uplatňovat v různých oblastech a na různých úrovních nejen veřejné správy, ale i ve veřejném sektoru obecně a má dovednosti, které mu umožňují v těchto oblastech působit.

Literatura

Act No 128/2000 Collection of Acts, on municipalities. Act No 129/2000 Collection of Acts, on regions. Hendrych, D.:. Správní právo. C. H. Beck, Praha, 2006, ISBN 80-7179-442-2. Peková, J. - Pilný, J. - Jetmar, M.:. Veřejná správa a finance veřejného sektoru. ASPI, Praha, 2005, ISBN 80-7357-052-1, s. 13-138, 147-168. Krbová, J.:. Veřejná správa v ČR. Studijní distanční text. 2. aktualizované vydání. FM VŠE, Praha, 2008, - dostupné v souborech na disku K/. Hrozinková, E. - Novotný, E.:. Základy organizace veřejné správy v ČR. Vydavatelství a nakladatelství Aleš Čeněk s.r.o., Plzeň, 2008, ISBN 978-80-738-096-3. Zákon č. 128/2000 Sb., o obcích. Zákon č. 129/2000 Sb., o krajích.

Požadavky

K úspěšnému absolvování předmětu musí studen (i) získat min 60% z testu; účastnit se aktivně seminářů.

Garant

Ing. Jana Krbová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Krbová, Ph.D.