Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejná správa EU (KPE / SBBK3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SBBK3 - Veřejná správa EU, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Úvod do studia. Evropská unie: vývoj Evropských společenství, základní principy fungování EU, Evropská unie ve světovém kontextu.2. Vývoj Evropského měnového systému, vztah ČR k Euru.3. Veřejná správa v Evropské unii: role a fungování jednotlivých institucí EU, provázanost institucí.4. Podrobněji k jednotlivým orgánům a institucím EU, jejich podíl na rozhodovacích procesech.5. Legislativní procesy Evropské unie: tvorba legislativy, zapojení jednotlivých orgánů a institucí EU do procesu.6. Role členských států v procesu tvorby evropské legislativy, implementace unijních rozhodnutí v členských státech. Vliv samosprávy na rozhodování v EU.7. Financování EU: rozpočet EU, fondy a jejich využití na úrovni České republiky.8. Veřejná práva v zemích EU: principy veřejné správy ve Finsku a ve Francii9. Veřejná práva v zemích EU: principy veřejné správy v Německu, Nizozemsku a Velké Británii.10. Systémy kontroly veřejné správy v zemích EU.11. Reformy veřejné správy: přístupy k reformám veřejné správy v různých zemích EU.12. Budoucnost EU.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu specializace Veřejná správa má znalosti veřejné správy ČR a EU a znalosti z oblastí sociální politiky, veřejnosti, sociálních skupin a dobrovolnictví. Má schopnosti tyto znalosti uplatňovat v různých oblastech a na různých úrovních nejen veřejné správy, ale i ve veřejném sektoru obecně a má dovednosti, které mu umožňují v těchto oblastech působit.

Literatura

Rýznar, L. Šimonová, A.:. Evropská veřejná správa. Praha: MVČR. 2006. ISBN 80-7314-102-7. Lacina, K.:. Evropská veřejná správa. Praha: Vysoká škola finanční a správní, o.p.s. 2004. ISBN 80-86754-10-3. Internet pages related to the studied set of problems according to the hints of the lecturer. Internetové stránky týkající se studované problematiky, dle pokynů vyučujícího. Vidláková, O.:. Reformy veřejné správy. Univerzita Pardubice, 2000. ISBN 80-7194-290-1.

Požadavky

Studenti napíší závěrečný test a podle možností se zúčastní přednášek, na nichž si ujasní potřebné souvislosti.

Garant

Ing. Martin Musil, Ph.D.

Vyučující

Ing. Martin Musil, Ph.D.