Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Veřejné finance (KPE / SBBK5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SBBK5 - Veřejné finance, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vymezení základních pojmů: fiskální politika, daňová teorie a politika, rozpočtová politika.2. Rozpočtová soustava: základní pojmy a souvislosti, fondové pojetí rozpočtové soustavy, rozpočtové vztahy uvnitř rozpočtové soustavy, institucionální pojetí rozpočtové soustavy.3. Rozpočtový proces: zásady tvorby rozpočtu, rozpočtový proces, rozpočtová pravidla, rozpočtová skladba.4. Státní rozpočet a rozpočet EU: příjmy a výdaje SR, rozpočtový proces v EU a zdroje příjmů a výdaje.5. Rozpočty územních samospráv: příjmy a výdaje samospráv, klasifikace příjmů a výdajů, sestavování rozpočtu a hospodaření.6. Majetek územních samospráv: klasifikace majetku, hospodaření s majetkem.

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu specializace Veřejná správa má znalosti veřejné správy ČR a EU a znalosti z oblastí sociální politiky, veřejnosti, sociálních skupin a dobrovolnictví. Má schopnosti tyto znalosti uplatňovat v různých oblastech a na různých úrovních nejen veřejné správy, ale i ve veřejném sektoru obecně a má dovednosti, které mu umožňují v těchto oblastech působit.

Literatura

Provazníková, R.:. Financování měst, obcí a regionů. Teorie a praxe. Grada Publishing, 2007, ISBN 978-80-247-2097-5. Peková, J., Pilný, J., Jetmar, M.:. Veřejná správa a finance veřejného sektoru, 3. přepracované vydání, ASPI Publishing, Praha, 2008, ISBN 978-80-7357-351-5. Krbová, J.:. Veřejné finance. FM VŠE,0 Praha, 2008, elektronicky. Peková, J.:. Veřejné finance. Úvod do problematiky. 3. přepracované vydání. ASPI, Praha, 2005, ISBN 80-7357-049-1.

Požadavky

K úspěšnému absolvování předmětu musí studen (i) získat min 60% z testu; účastnit se aktivně seminářů.

Garant

Ing. Jana Krbová, Ph.D.

Vyučující

Ing. Jana Krbová, Ph.D.