Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Prevence rizikového chování (KPE / SCHAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SCHAK - Prevence rizikového chování, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata přednášek:Charakter závislosti a problematika návykového chování.Znaky závislosti.Látkové závislosti.Patologické hráčství.Počítače a Internet a návykové chování ve vztahu k nim.Abúzus na látkách nevyvolávajících závislostPsychické podoby závislosti.Workoholismus.Problematika závislosti ve spojení s vlivem manipulativních sekt a kultů.Terapie a léčba závislostí.Sociálně-pedagogická práce s narkomany.

Získané způsobilosti

Studenti získají základní orientaci v problematice rizikového chování a chápou je jako složitý multifaktoriálně podmíněný problém. Dokážou identifikovat různé podoby rizikového chování a jejich možné důsledky a znají základní preventivní a terapeutické postupy.

Literatura

MIOVSKÝ, M.; KUBŮ, P.; MIOVSKÁ, L.:. Evaluace programů primární prevence užívání návykových látek v ČR : základní východiska a aplikační možnosti. Adiktologie, roč. 4., 2007, č. 3., s. 289 - 303. ISSN 1213-3841. GALLÁ, M.; AERTSEN, P.; DAATLAND, CH. aj.:. Jak ve škole vytvořit zdravější prostředí : Příručka o efektivní školní drogové prevenci. Praha: Úřad vlády České republiky, 2005. ISBN 80-86734-38-2. MCGRATH, Y. SUMNALL, H. MCVEIGH, J. BELLIS, M. :. Prevence užívání drog mezi mladými lidmi: Přehled dostupných informací. Praha: Úřad vlády České republiky, 2007. ISBN 978-80-87041-16-1. PROCHÁZKA, M.:. Sociální pedagogika. Praha : Grada, 2012. MIOVSKÝ, M.; BROŽA, J.; ŠŤASTNÁ, L.:. Analýza systému koordinace a řízení krajské protidrogové politiky. Adiktologie, roč. III., 2003, č. 2., s. 71 - 87. ISSN 1213-3841. NEŠPOR, K. CSÉMY, L. PERNICOVÁ, H.:. Prevence problémů působených návykovými látkami. Praha: BESIP a Ministerstvo vnitra ČR, 1995. NEŠPOR, K. CSÉMY, L. PERNICOVÁ, H.:. Zásady efektivní primární prevence. Praha: Sportpropag, 1999.

Požadavky

Studenti se zapojí do tvorby a představení návrhu preventivních aktivit pro vybranou tematickou oblast i zvolenou cílovou skupinu.

Garant

Mgr. Miroslav Procházka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Procházka, Ph.D.