Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Metodologie výzkumu sociálních jevů (KPE / SMVK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SMVK - Metodologie výzkumu sociálních jevů, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Co to je věda a jak "funguje"?- objektivita, racionalita, empirické poznávání světa- přírodní vědy, sociální vědy, humanitní (kulturní) vědy- teorie a výzkum- poznatky, fakta x interpretace, hypotézy, teorie; logika verifikace a falzifikace2. Druhy výzkumu a typy výzkumných problémů- filozofická východiska metodologie výzkumu: pozitivismus, fenomenologie- kvantitativní, kvalitativní a smíšený výzkum- deskriptivní, relační a kauzální výzkumné problémy- akční výzkum3. Koho/co zkoumáme?- specifika výzkumu sociálních jevů- pojem (termín), definice (slovníková x operační), konceptuální systém/konceptuální rámec- populace, výběr (náhodný, stratifikovaný, záměrný, dostupný), výzkumný vzorek, reprezentativnost4. Metody sběru dat a související nástroje- metody sběru dat: dotazování a rozhovor, pozorování, analýza produktů činnosti, škálování, sémantický diferenciál, testování, projektivní metody, q-metodologie- výzkumné nástroje: dotazník, pozorovací archy apod.- validita a reliabilita výzkumných nástrojů5. Metody zpracování a vyhodnocení dat- kvantitativní: absolutní a relativní četnosti, průměr, medián a modus, míra variability, analýza statistické významnosti rozdílu- kvalitativní: kódování, výchozí a indukované kategorie- smíšené: shluková analýza, obsahová analýza, metaanalýza- typy dat: nominální, pořadová (ordinální), intervalová, poměrová (metrická)6. Metody prezentace dat a související nástroje- kvantitativní: tabulky a grafy (sloupcový, spojnicový, bodový, výsečový, kvartilový)- kvalitativní: výzkumná zpráva ve kvalitativním výzkumu7. Výzkumný design: plán výzkumu a jeho logika- kvantitativní: experiment, sociometrie, metaanalýza, historiografický výzkum- kvalitativní: biografie (výzkum životního příběhu), etnografie, případová studie, zakotvená teorie8. Práce s informačními zdroji- Co je to odborný text/zdroj?- Odborné časopisy v pedagogice- Databáze odborných časopisů9. Vlastní návrh výzkumného problému: od tématu k výzkumnému problému- Jaký bude hlavní cíl výzkumu / základní výzkumná otázka?- Bude to výzkum kvantitativní, kvalitativní, nebo smíšený?- S jakými daty budu pracovat? Jaký typ dat potřebuji? Jaké metody vyhodnocení dat použiji, aby bylo možné odpovědět na výzkumnou otázku?- Jaké metody sběru dat a jaké nástroje použiji?- Jak bude sestaven výzkumný vzorek?- Jaká bude logika uspořádání výzkumu (výzkumný plán): Co s čím chci srovnávat? Co z čeho vyvozovat? Čím na co navazovat?- Jaké budou dílčí cíle výzkumu (dílčí výzkumné otázky) vyplývající z logiky výzkumu?

Získané způsobilosti

studenti získají základní znalost a porozumění, resp. dovednosti v těchto oblastech:- filosofická východiska sociálněvědního výzkumu- druhy výzkumu a typy výzkumných problémů- metody sběru, zpracování, vyhodnocení a prezentace dat- výzkumný design- práce s informačními zdroji (vyhledávání v odborných databázích apod.)

Literatura

Gavora, P. Úvod do pedagogického výzkumu. Brno: Paido, 2010. ISBN 978-80-3715-185-0.

Požadavky

Studenti si osvojí přednášenou látku a prostudují povinnou (základní) literaturu.Písemná zkouška.Výsledná známka je počítána takto: 100 - 92 % ... výborně 91 -- 84 % ... výborně minus 83 -- 76 % ... velmi dobře 75 -- 68 % ... velmi dobře minus 67 -- 60 % ... dobře 59 -- 0 % ... nevyhověl(a) V případě neúspěchu (hodnocení nižší než 60%) se připouštějí nejvýše dva opravné termíny.