Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální pedagogika (KPE / SOCB)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SOCB - Sociální pedagogika, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociální pedagogika a její vývoj2. Sociální pedagogiky jako vědní disciplína3. Výchova asociálního prostředí4. Vybrané problémy vztahu výchovy a prostředí5. Rodina a výchova6. Výchovné styly v rodině7. Malá sociální skupina8. Výchova a socializace9. Školní třída a sociální funkce (role) školy10. Sociální norma a sociální deviace11. Sociálně patologické jevy v současné společnosti12. Prevence sociálně patologických jevů13. Závislosti14. Agresivita a šikana

Získané způsobilosti

Cílem předmětu je získat tyto kompetence: základní orientace v daném oboru s důrazem na působení rodiny a úkolu třídního učitele.

Literatura

JEDLIČKA, R. - KOŤA, J.:. Analýza a prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže. JEDLIČKA - KOŤA:. Analýza a prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže. Praha: UK, 1998. KRAUS, B. - POLÁČKOVÁ, V. A KOL.:. Člověk - prostředí - výchova. Brno, Paido, 2001. POLIAKOVÁ, E. (ED.):. Drogy - pedagogický problém?. Nitra, UKF, 1997. HASSAN, S.:. Jak čelit psychické manipulaci zhoubných kultů. Brno, Nakl. T. Janečka, 1994. NEŠPOR, K.:. Jak předcházet problémům s návykovými látkami na základních a středních školách. Praha, Sportpropag, 1996. HÜBSCHMANNOVÁ, M.:. Můžeme se domluvit. Olomouc, UP, 1995. SOVÁK, M.:. Nárys speciální pedagogiky. Praha, SPN, 1980. s. 140 - 160. ONDREJKOVIČ, P.:. Negatívne stránky individualizácie mládeže. Bratislava, PedF UK, 1997. MATĚJČEK, Z.:. O rodině vlastní, nevlastní a náhradní. Praha, Portál, 1994. MATOUŠEK, O. - CHALUPOVÁ, J. A KOL.:. Práce s rizikovou mládeží. Praha, Portál, 1996. NOVOTNÝ, I.:. Program Škola bez alkoholu, drog a cigaret. Bratislava, Ústav zdravotnej výchovy, 1996. SAK, P.:. Proměny české mládeže. Česká mládež z pohledu sociologických výzkumů. Praha, Petrklíč, 2000. s. 203 - 243. LAZAROVÁ, B.:. První pomoc při řešení výchovných problémů. Praha, Strom, 1998. HELUS, Z.:. Psychologické problémy socializace osobnosti. Praha, SPN, 1973. WARSHAK, R. A.:. Revoluce v porozvodové péči o děti. Praha, Portál, 1996. VEČERKA, K.:. Romové a sociální patologie. In: Romové v České republice. Praha, Socioklub, 1999. NEČAS, C.:. Rómové v ČR včera a dnes. Olomouc, UP, 1995. ŘÍČAN, P.:. S Romy žít budeme - jde to a jak. Praha, 1998. ONDREJKOVIČ, P.:. Socializácia mládeže ako východisková kategória sociológie výchovy a sociológie mládeže. Bratislava, Veda - VSAV, 1997. NIKL, J.:. Sociálně patologické jevy u dětí a mládeže se zaměřením na jejich prevenci. Praha, PA ČR, 2000. MAREŠOVÁ, A. A KOL.:. Sociálně patologické jevy u mládeže a návrh opatření k omezení jejich vzniku. Praha, IKSP, 1997. HOPPE, S. H. - KRABBEL, J.:. Sociálně psychologické hry pro dospívající. Praha, Portál, 2002. HAVLÍK, R. - KOŤA, J.:. Sociologie výchovy a školy. Praha, Portál, 2002. SPOUSTA, V.:. Speciálně pedagogická diagnostika etopedická. Brno, MU, 1995. VOCILKA, M.:. Vybrané statě z etopedie. Most, 1994. ŠIŠKOVÁ, T. (ED.):. Výchova k toleranci a proti rasismu. Praha, Portál, 1998.

Požadavky

Aktivní účast v semináříchSeminární práce na zvolené téma

Garant

Mgr. Miroslav Procházka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. et Mgr. Jiří KressaMgr. Miroslav Procházka, Ph.D.