Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie výchovy (KPE / SOVZE)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SOVZE - Sociologie výchovy, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1 Úvod2 Problematika Socializace a funkce školyZákladní sociologické jevy3 Sociální a jazyková determinovanost vzdělávání, Kulturní a sociální kapitál a druhy sociální nerovnosti4 Formální a neformální řád, učitelovo očekávání, etiketování, a sebe-splňující předpověď5 Skryté kurikulumSpecifické jevy deviantního chování6 (1) Rizikové skupiny dětí a mládeže7 (2) Záškoláctví8 (3) Agresivita a násilné chování9 (4) Vliv médií10 (5) Vandalismus a Drogová závislost11 (6) Krizové stavy u dětí12. (7) Sebezničující tendence13. (8) Prevence kriminálního chování14 Zápočet

Získané způsobilosti

Studenti by měli být schopni porozumět širším otázkám a kontextům, které se týkají specifických sociálních a kulturních podmínek, ve kterých jejich budoucí žáci vyrůstají.

Literatura

Říčan, P.:. Agresivita a šikana mezi dětmi. Praha, 1995. JEDLIČKA, KOŤA:. Analýza prevence sociálně patologických jevů. UK: Praha, 1998. Havlík, R. a kol.:. Kapitoly ze sociologie výchovy. UK, Praha. 1996. Materiály k předmětu. mujweb.cz/www/vaclavsoucek. MATOUŠEK, KROFTOVÁ.:. Mládež a delikvence. Praha Portál, 1998. Bauman, Z. Myslet sociologicky. Praha: SLON, 2000. Hradečná, M.:. "Rizikové skupiny dětí a mládeže," (ve Vašutová a kol., Kapitoly z pedagogiky, 1998). PROKOP, J.:. Socializace ve škole. In Vašutová a kol. Kapitoly z pedagogiky. 1998. Kapr, J. a kol.:. Sociální deviace, sociologie nemoci a medicíny. SLON, Praha. (Kap. 3, Okruh sociální deviace.) 1997. J.Prokop:. "Sociolog výchovy Pierre Bourdieu", Pedagogická orientace, č. 3, 2003, s. 96-107. Petrusek, M. a kol.:. Sociologické školy, směry, paradigmata. SLON, Praha. (Kap. 4-6.) 1996. Mareš, P.:. Sociologie nerovnosti a chudoby. Praha, SN, 1999. P. Mareš:. Sociologie nerovnosti a chudoby, 27-41. Auger, L.:. Strach, obavy a jejich překonávání. Portál, Praha. 1998. J. Jandourek:. Úvod do sociologie. Portál, Praha, 2003. Keller, J.:. Úvod do sociologie. SLON, Praha. 1997.

Požadavky

1. Aktivní účast na seminářích 2. Referát na hlavní téma 3. Vedení diskuse na vybranou kapitolu z knihy Agresivita a šikana mezi dětmi

Garant

PhDr. Olga Vaněčková