Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociální patologie (KPE / SPAAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SPAAK - Sociální patologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsah přednášek:- sociální norma a sociální deviace jako předmět zájmu sociální pedagogiky v užším pojetí,- sociální deviace x sociální patologie x rizikové chování - pojetí a koncepční pohledy,- sociální deviace a jejich příčiny,- přehled sociálně patologických jevů,- drogové závislosti,- gamblerství,- zneužití náboženství,- extremistická hnutí, rasismus a jeho projevy,- analýza sociálních a osobnostních kořenů těchto jevů,- problematika metod sociálně pedagogické práce,problémy s řízením činnosti u jednotlivých rizikových skupin.

Získané způsobilosti

Studenti si osvojí pojmy jako sociální norma, sociální deviace, anomie. Budou umět popsat a analyzovat některé sociálně patologické jevy a navrhnout preventivní opatření.

Literatura

JEDLIČKA, R.; KLÍMA, P.; KOŤA, J.; NĚMEC, J.; PILAŘ, J. :. Děti a mládež v obtížných životních situacích : Nové pohledy na problematiku životních krizí, deviací a úlohu pomáhajících profesí. Praha : Themis, 2005. ISBN 80-7312-038-0. KLAPILOVÁ, S.:. Kapitoly ze sociální pedagogiky. Olomouc: Pedagogická fakulta Univerzity Palackého v Olomouci, 2001. ISBN 80-7067-669-8. MATOUŠEK, O.; KROFTOVÁ,:. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 1998. ISBN 80-7178-226-2. VYKOPALOVÁ, H.:. Sociálně patologické jevy v současné společnosti. Olomouc: Právnická fakulta, Univerzita Palackého, 2001. ISBN 80-244-0337-4. PROCHÁZKA, M.:. Sociální pedagogika. Praha: Grada 2012. NEŠPOR, K.:. Návykové chování a závislost: Současné poznatky a perspektivy léčby. Praha: Portál, 2000. ISBN 80-7178-432-X. VÁGNEROVÁ, M.:. Psychopatologie pro pomáhající profese: Variabilita a patologie lidské psychiky. Praha: Portál, 1999. ISBN 80-7178-214-9.

Požadavky

Písemná zkouška - didaktický test - minimální úspěšnost 60%.

Garant

Mgr. Miroslav Procházka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Procházka, Ph.D.