Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Psychohygiena v práci s lidmi (KPE / SPLK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SPLK - Psychohygiena v práci s lidmi, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Předmět psychohygieny2. Duševní zdraví a faktory ho ovlivňující.3. Spánek a bděn4. Režim práce a odpočinku, únava..5. Člověk v sociálních vztazích.6. Komunikace a mezilidské vztahy7. Uspokojování základních psychických potřeb, emoce..8. Stres, stresory, způsoby vyrovnávání se stresem.9. Krize v životě člověk.10. Optimalizace výživy.11. Stárnutí, stáří.12. Psychické poruchy, možnosti prevence.13. Smysl života.14. Techniky úpravy duševní rovnováhy. .

Získané způsobilosti

Ochrana psychického zdraví studentů zaměřením na zdravý způsob života, s ohledem na sociální vztahy a posilování duševní svěžesti. Schopnost rozpoznat nepřiměřené úkoly či cíle, traumatizující a škodlivé události. Projektování individuálně optimálního způsobu života, organizace času a činnosti. Možnosti řešení konfliktních situací, copingové strategie, způsoby relaxace.

Literatura

Frankl, V.:. Člověk hledá smysl. Praha, Psychoanalytické nakladatelství, 1994. Doležal, J. a kol.:. Hygiena duševního života. Praha, Orbis, 1964. Frankl, V.:. Lékařská péče o duši. Brno, Cesta, 1995. Bartki, B.:. Moderní psychohygiena. Praha, Panorama, 1980. Černoušek, M.:. Psychologie životního prostředí. Praha, Horizont, 1992. Bakalář, E.:. Umíte odpočívat?. Frankl, V.:. Vůle ke smyslu. Brno, Cesta, 1994.

Požadavky

Získání znalostí pro posilování duševního zdraví svého i žáků, rodinných příslušníků.

Garant

PhDr. Marta Franclová, Ph.D.

Vyučující

PhDr. Marta Franclová, Ph.D.