Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Rizika závislostí (KPE / SRIK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SRIK - Rizika závislostí, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Sociálně patologické jevy - např. záškoláctví, šikana, dětská kriminalita, agresivita, gamblerství, alkoholová a nealkoholová toxikomanie2. Otázky prevence sociální patologie3. Koncepce péče o děti ve výchovných zařízeních4. Příčiny vzniku sociálně-patologických jevů a jejich dopad na mládež5. Subjekty vykonávající preventivní aktivity primární prevence nebo které jsou orientovány do oblasti resocializace ohrožených a narušených jedinců6. Otázky růstu nejrůznějších forem patologického chování a kriminality ve všech věkových skupinách7. Obavy z násilných deliktů a snahy našich předních odborníků o hledání příčin a vysvětlení tohoto chování8. Složitost a různorodost patologického chování a kriminality9. Poskytnutí souboru poznatků o závislostech10. Fáze vývoje závislostí, přehled o terapii a diagnostikování v závislosti v běžném kontaktu s klientem11. Seznámení se způsoby jednání s osobou pod přímým vlivem drogy či alkoholu12. Preventivní opatření a jejich efektivita

Získané způsobilosti

Absolvent předmětu Bezpečnostně-právní specializace má široké spektrum znalostí především z problematiky ochrany zdraví, života a majetku. Je schopen se orientovat v právním řádu České republiky a získané znalosti aplikovat v nejrůznějších oblastech a úrovních veřejné správy.

Literatura

Říčan, P.:. Agresivita a šikana mezi dětmi. Jedlička, R. - Koťa, J.:. Analýza a prevence sociálně patologických jevů u dětí a mládeže. SKÁLA, J.:. Až na dno. Avicenum. Praha 1988, 4. vydání. Kraus, B. - Poláčková, V.:. Člověk - prostředí - výchova. Brno: Paido, 2001. DUNOVSKÝ, J.:. Dítě a poruchy rodiny. Praha: Avicenum, 1987. Krajník, V. - Hejda, J.:. Drogy v živote spoločnosti. Bratislava, 2003. Chalupová, R. - Lukeš, V.:. Gambleři. České Budějovice, Pedagogické centrum, 1997. Nešpor, K.:. Hazardní hra jako nemoc. Praha, 1994. Hejda, J.:. Kriminologické, trestně právní a kriminalistické aspekty drogového problému v ČR a jeho řešení. Jindřichův Hradec (VŠE Praha), 2000. ISBN 80-245-0080-9.Kolář, M.:. Skrytý svět šikanování ve školách. Vykopalová, H.:. Sociálně patologické jevy v současné společnosti. Olomouc, 2001. Kraus, B.:. Sociální aspekty výchovy. Hradec Králové, 1998. Havlík, R. - Koťa, J.:. Sociologie výchovy a školy. Praha, Portál, 2002.

Požadavky

Student prokáže znalost problematiky zpracováním seminární práce a absolvováním písemného závěrečného testu s výsledkem lepším než 60% maximálního počtu bodů. V případě nižšího počtu bodů je možné ústní přezkoušení.

Garant

Mgr. Miroslav Procházka, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Miroslav Procházka, Ph.D.Bc. Miloš Vaněček