Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Sociologie rodiny a mládeže (KPE / SRMAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SRMAK - Sociologie rodiny a mládeže, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Rodina jako společenská instituce.2. Současná rodina, její struktura, hodnotová orientace.3. Vztahy a procesy v rodině, formování vzorců chování, utváření postojů.4. Rodina a výchovné instituce, působení médií.5. Funkční- klinické rodiny, etnické rodiny.6. Rodina a její vývojový cyklus, generační soužití.7. Rodina a životní způsob, význam volného času.8. Mládež, vrstevnické skupiny, subkultury.9. Sociální deviace a deviantní chování mládeže.10. Mládež a globalizace.

Získané způsobilosti

Studenti budou schopni demonstrovat své porozumění dynamických proměn v rodině, ke kterým dochází v rámci historického vývoje západní společnosti a společnosti české. Budou dále schopni vysvětlit hodnotový a politický kontext rodiny a vztahy a procesy v rodině. Dále vysvětlí zásady profesionální práce s rodinou, jakož i specifické problémy spojené s dysfunkčními klinickými rodinami.

Literatura

ČERMÁKOVÁ, M.:. Proměny soudobé české rodiny. Praha: SLON, 2000. MOŽNÝ, I.:. Rodina a společnost. Praha: SLON, 2006. MATOUŠEK, O.:. Rodina jako instituce a vztahová síť. Praha, SLON, 1997. MATOUŠEK, O. MATOUŠKOVÁ, A.:. Mládež a delikvence. Praha: Portál, 2012. LABÁTH, V.:. Riziková mládež. Praha: SLON, 2001. MOŽNÝ, I, JIRÁNEK, V.:. Rodina a společnost. SLON. Praha 2006. KAPR, J. a kol.:. Sociální deviace, sociologie nemoci a mediciny, Praha: SLON, 1991. MOŽNÝ, I.:. Sociologie rodiny. Praha: SLON, Praha 1999. SINGLY, F.:. Sociologie současné rodiny. Praha: Portál, 1999.

Požadavky

Písemná zkouška

Garant

PhDr. Olga Vaněčková

Vyučující

PhDr. Olga Vaněčková