Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do psychologie (KPE / SÚLAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SÚLAK - Úvod do psychologie, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Témata:1. Psychologie jako vědní obor.2. Hlavní směry a přístupy v psychologii.3. Biologická a sociokulturní determinace psychiky.4. Vědomí, nevědomí. Změněné stavy vědomí.5. Spánek, snění.6. Senzorické procesy (obecná charakteristika, smyslové orgány), vnímání a imaginace.7. Učení. Geneticky naprogramované typy, klasické a operantní podmiňování, komplexní učení, sociální učení.8. Paměť. Stadia (kódování, uchovávání, vybavování.). Druhy (senzorický registr, krátkodobá, dlouhodobá paměť). Zapomínání.9. Myšlení a řeč. Pojmy, operace, usuzování, řešení problému.10. Jazyk, řeč, komunikace.11. Motivace. Sebezáchovné motivy (přežití jednotlivce, přežití druhu). Stimulační motivy. Sociální motivy. Komplexní teorie motivace.12. Emoce. Složky (fyziologická, kognitivní, výrazová). Teorie emocí. Elementární emoce. Emocionální inteligence.

Získané způsobilosti

Základní orientace v psychologických disciplínách a přístupech a osvojené znalosti terminologické a teoretické vytváří nezbytný základ pro studium následných psychologických disciplín. Zároveň umožní rozvoj sebepoznání a využití psychologických poznatků v praxi.

Literatura

PLHÁKOVÁ, M.:. Učebnice obecné psychologie. Praha, Academia, 2007. HELUS, Z.:. Úvod do psychologie. Praha: Grada, 2011. KERN, Z. a kol.:. Přehled psychologie. Praha, Portál 2012. KASSIN, S.:. Psychologie. Praha: Computer Press, 2012. ATKINSONOVÁ, R. L. a kol.:. Psychologie. Praha: Portál 2012. NAKONEČNÝ, M.:. Úvod do studia psychologie. Praha: Akademia 2003. VÁGNEROVÁ, M.:. Základy psychologie, Praha: Karolinum 2004.

Požadavky

Seminární práce na zadané téma.

Garant

prof. PaedDr. Iva Stuchlíková, CSc.

Vyučující

prof. PaedDr. Iva Stuchlíková, CSc.PhDr. Olga Vaněčková