Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Úvod do studia práva (KPE / SÚRAK)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SÚRAK - Úvod do studia práva, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Cílem přednášek a seminářů je položit teoretické základy v následujících oblastech:Fenomén práva.Právo.Zákonnost a právní záruky.Prameny práva.Právní kulturaSystém práva.Tvorba právních norem.Právní normy.Subjekty práva.Interpretace práva.Realizace práva.Právní vztahy a právní skutečnosti a právní odpovědnost.

Získané způsobilosti

Studenti mají základní znalosti z oblasti práva . Jsou schopni se orientovat v právním řádu České republiky a získané znalosti aplikovat v různých oblastech při výkonu své profese.

Literatura

FLEGL, V.:. Listina základních práv a svobod v aplikační praxi ČR. Praha, 1997. BOGUSZAK, J. - ČAPEK, J. - GERLOCH, J.:. Teorie práva. Praha: ASPI, 2003. KNAPP, V. a kol.:. Tvorba práva a její současné problémy. Praha: Linde, 1998. ISBN 80-7201-140-5. PAVLÍČEK, V. - HŘEBEJK, J.:. Ústava a ústavní řád České republiky, 1. díl, 3. vydání - Ústavní systém. Praha, 2005. PAVLÍČEK, V. a kol.:. Ústava a ústavní řád České republiky, 2. díl - Práva a svobody, 2. vydání, Praha, 1999. PAVLÍČEK, V. a kol.:. Ústavní právo a státověda. I. díl. Obecná státověda. Praha, 1998. FILIP, J.:. Ústavní právo 1., 2., Brno, 2004. SPIRIT, M.:. Úvod do studia práva. Praha: VŠE, 1995. HEJDA, J. - SPIRIT, M.:. Základy práva. Praha, FM VŠE, 2000. SPIRIT, M. a kol.:. Základy právní vědy a práva veřejného. Praha: Prospektrum, 1998. GERLOCH, A., HUNGR, P., ZOUBEK, V. a kol.:. Základy teorie práva a právního státu. Praha, 1997.

Požadavky

Student prokáže znalosti probírané látky absolvováním písemné zkoušky s výsledkem lepším než 60% maximálního počtu bodů. V případě nižšího počtu bodů je možné ústní přezkoušení.

Garant

JUDr. Bohuslav Petr, Ph.D.

Vyučující

Mgr. Helena NutilováJUDr. Bohuslav Petr, Ph.D.