Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Specifické poruchy učení a chování (KPE / SVBK3)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SVBK3 - Specifické poruchy učení a chování, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

1. Vysvětlení pojmů a třídění SPU2. Dyslexie, dysortografie, dysgrafie, dyskalkulie, dysgramatismy, dysfázie, dyspinxie, dyspraxie, dysmuzie. SPU a ADD (ADHD).3. Etiopatogeneze. Lateralizace a mozkové hemisféry.4. Diagnostika SPU. Postup. Popis nynějších obtíží dítěte.5. Další vyšetření (neurologické, oftalmologické, foniatrické a logopedické). Význam a možnosti prevence. Diagnostický screening předškolní populace.6. Náprava SPU. Zásady. Organizace nápravné péče.7. Specializované školy, specializované třídy, integrace dítěte se SPU do běžného prostředí.8. Legislativa. Úmluva o právech dítěte (tzv. nejvyšší zájem dítěte), prováděcí vyhlášky.

Získané způsobilosti

Student má základní znalosti z oblasti specifických poruch učení. Zná jejich podstatu, příčiny a organizaci péče, orientuje se v možných přístupech a možnostech nápravy. Dokáže šířeji chápat problémy se SPU související.

Literatura

Kol. (edit. R. Wildová):. Aktuální problémy prvopočátečního čtení a psaní. Praha: Univerzita Karlova, 2002. BEDNÁŘOVÁ, J., ŠMARDOVÁ, V.:. Diagnostika dítěte předškolního věku. Brno: CP, 2007. POKORNÁ, V.:. Teorie a náprava vývojových poruch učení a chování. Praha: Portál, 2010. JOŠT, J.:. Čtení a dyslexie. Praha: Grada, 2011. ČERNÁ, M. et al.:. Lehké mozkové dysfunkce. Praha: SPN, 1982. BALŠÍKOVÁ, O., DAN, J.:. Náprava čtení a psaní. Praha: SPN, 1991. MATĚJČEK, Z., VÁGNEROVÁ, M. et al.:. Sociální aspekty dyslexie. Praha: Karolinum, 2006.

Požadavky

Seminární práce na zadané téma.

Garant

doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.

Vyučující

doc. Mgr. Jiří Jošt, CSc.