Jak Začít?

Máš v počítači zápisky z přednášek
nebo jiné materiály ze školy?

Nahraj je na studentino.cz a získej
4 Kč za každý materiál
a 50 Kč za registraci!




Předmět Spec.potřeby osob se sluch. postižením (KPE / SVBK5)

Na serveru studentino.cz naleznete nejrůznější studijní materiály: zápisky z přednášek nebo cvičení, vzorové testy, seminární práce, domácí úkoly a další z předmětu KPE / SVBK5 - Spec.potřeby osob se sluch. postižením, Pedagogická fakulta, Jihočeská univerzita v Českých Budějovicích (JU).

Top 10 materiálů tohoto předmětu

Materiály tohoto předmětu

Materiál Typ Datum Počet stažení

Další informace

Obsah

Obsahová témata seminářů:1. Vymezení základních pojmů2. Speciálně pedagogické diagnostika osob se sluchovým postižením3. Kompenzační pomůcky4. Sociálně pedagogická práce s osobami se sluchovým postižením.5. Rovnoprávné zapojení, vzdělávání6. Síť sociálních služeb pro zdravotně postižené7. Ústavní péče a její alternativy8. Organizace osob se zdravotním postižením - svépomocné organizace, poradenská činnost.

Získané způsobilosti

Student se orientuje v problematice sluchového postižení a je vnímavý k potřebám osob s tímto postižením. Zná základní postupy sociálně pedagogické práce, možnosti a způsoby vzdělávání a zapojení do společnosti. Získané znalosti dokáže využít při práci s klienty.

Literatura

KRAHULCOVÁ, B.:. Komunikace sluchově postižených. Praha: UK, Karolinum, 2002. PULDA, M.:. Surdopedie. Olomouc: UP,1992. HRUBÝ, J.:. Velký ilustrovaný průvodce neslyšících a nedoslýchavých po jejich vlastním osudu. 2. vyd. Praha: FRPSP, 1999. LECHTA, Viktor a kol.:. Diagnostika narušené komunikační schopnosti. Praha: Portál, 2003. ŠEDIVÁ, Z.:. Psychologie sluchově postižených ve školní praxi. 1. vyd. Praha: Septima, 2006. GOTTFRIED, D. a kol.:. Sluchové postižení - možnosti edukace. Praha: Sokrates, 2005. LECHTA, V.:. Terapie narušené komunikační schopnosti. Praha: Portál, 2005.

Požadavky

Seminární práce na zadané téma.

Garant

PaedDr. Eva Suchánková, Ph.D.

Vyučující

PaedDr. Eva Suchánková, Ph.D.